Augustus 2008 - Uitstelgedrag

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

 • Nieuws
  Nu ook praktijk in Den Haag
 • In de pers
  Op TV: in VPRO's Cafe de Liefde - 23 juli 2008
 • Verander je Wereld Acties
  Help Hansje Huisman bij hulp in Zuid Afrika
  Schrijf over je ervaring in het gastenboek
 • Boekentips
  Getting things done - Dave Allen
 • Website tips
  Test je uitstelgedrag
  Filmpje over uitstelgedrag
 • AGENDA
  Opleiding Counselling en Coaching vol
  Workshop Communicatie 5 nov

 

Uitstelgedrag

 

Ik zal het maar meteen bekennen: ik vertoon regelmatig uitstelgedrag. Zelfs nu ik deze nieuwsbrief schrijf. Want er liggen al maanden een aantal vervelende klussen op me te wachten. Deze week zou ik ze afwerken, had ik mezelf beloofd. Het is rustig, iedereen is op vakantie, dus alle tijd voor klussen. Zoals dat contract van die lijfrentepolis eens goed doornemen. Of dat testament regelen. De podotherapeut bellen. En wat te denken van oud-cliënten benaderen of ze iets over hun coachingservaring in mijn gastenboek willen schrijven?

En zo ligt er nog veel meer te wachten. Maar ik doe het gewoon niet. Ik verdom het. Ik vind het niet leuk en stel het daarom steeds uit. Had ik maar een baas die me er op aansprak…

Het is raar met uitstelgedrag. Onderhuids voel ik dat al die onopgeloste klussen me dwars zitten. Mijn dag valt er niet van om, ik richt me gewoon op andere dingen, maar ergens blijft het knagen. En dat brengt negatieve energie met zich mee. Bovendien ik raak teleurgesteld over mezelf want ik had het al lang gedaan kunnen hebben. Stommerd die ik ben, want ik weet hoe goed het voelt als het klaar is. En toch…

Ik kijk in mijn agenda, en zie dat er de komende weken nog voldoende ruimte is. Ik aarzel. Zal ik het dinsdag doen? Of vrijdag? Er zijn nog tal van mogelijkheden om het later te doen. En er zijn ook genoeg smoesjes, waarmee ik mezelf voor de gek kan houden. Eerst de leuke dingen doen, zoals de tuin of de nieuwsbrief voor augustus alvast opzetten. Wat ik nu dus doe. Zucht. Ik vertoon dus weer uitstelgedrag. En het zit me dwars.

Ik weet het, er is maar een manier om van dat negatieve gevoel af te komen, en dat is door het te doen. NU. Meteen en wel zo snel mogelijk. Dus ik maak nú de afspraak met mezelf dat deze nieuwsbrief pas de deur uit gaat, als ik die klussen geregeld heb. En dat ik iets leuks verdien als het klaar is.

 

Inmiddels zijn we ruim een week verder.
Mijn takenlijst werd in de loop van de week alsmaar langer, want ik ontdekte nog veel meer dingen die ik ‘eigenlijk ook een keer moest doen’. Maar: de lijst is afgewerkt! En ik ben ontzettend trots op mezelf, het voelt heerlijk. Wat een opluchting! Mijn nieuwe steunzolen kan ik binnenkort ophalen. De notaris gaat goed aan ons verdienen aan testament en partnerschapsvoorwaarden. De piano wordt straks sinds jaren weer eens gestemd. En zo kan ik nog wel even doorgaan…

De mooiste beloning van mijn opruimactie is wel het besluit over de steeds terugkerende vraag: ‘Zal ik toch niet weer een poes nemen?’ Mijn vorige poes was 18 jaar geworden, en alweer 3 jaar in de poezenhemel. Op de site van het dierenasiel zag een fotootje van een kitten die onmiddellijk mijn hart stal. Met als gevolg dat er nu een lief jong poesje in de papierdoos naast me ligt te slapen…

Ik weet zeker, nooit meer zal ik zaken zo lang voor me uitschuiven. De opluchting is zo groot. Ik laat het me niet meer gebeuren. Want zeg nou zelf: wat levert het nu eigenlijk op, al dat uitstellen?

En jij, hoe zit het met jou? Vertoon jij wel eens uitstelgedrag?

reageer op mijn weblog

 

TIPS

 

UITSTELGEDRAG TIPS

 1. Onderzoek de oorzaak van je uitstelgedrag
  Ga na wat je tegenhoudt om het te doen. Vind je de klus niet leuk, of weet je niet hoe je het aan moet pakken? Wil je het te goed doen en ben je bang dat het niet zal lukken? Is het teveel werk? Weet je wat je precies wilt bereiken? Een antwoord op deze vragen helpt je verder. Als je last hebt van besluiteloosheid, laat je dan hier eens op coachen.
 2. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht
  Zorg ervoor dat er iets leuks staat tegenover je klus. Daarmee maak je het aantrekkelijker voor jezelf om te beginnen. En voer de beloning ook uit! Dan wordt een volgende klus ook gemakkelijker.
 3. Maak een lijst van je klussen en stel een maximum in
  Het maken van een to-do-lijst helpt. Zorg ervoor dat je deze regelmatig nakijkt en verbindt er actie aan. Stel een maximum aan het aantal klussen op je lijst. Zo voorkom je dat hij ellenlang wordt en het uitstelgedrag alleen maar groter wordt.
 4. Vervang 'ik moet eigenlijk eens...' door 'ik kies ervoor om nu...'
  De gedachte 'ik moet eigenlijk' zorgt niet voor een positieve energie. Het klinkt alsof je nog ergens op wacht. Tja, op wat eigenlijk? Neem zelf het hef in handen en vervang je negatieve 'ik moet' gedachten door: 'ik wil' of 'ik kies ervoor om'. Want jij wilt toch zelf dat die klus gedaan wordt?
 5. Begin met iets simpels
  Zijn er kleine dingen die je snel kunt doen? Begin dan daar mee. Het geeft meteen een goed gevoel als je iets kunt doorstrepen van je lijst. En het geeft je moed om aan de volgende klus te beginnen.
 6. Hak grote klussen in brokjes
  Voelt de klus aan als te groot of te onoverzichtelijk? Hak hem dan in behapbare stukjes en werk ze een voor een af. Weet je niet hoe, zoek dan hulp of informeer bij anderen. Moet je bijvoorbeeld een scriptie schrijven, maak dan eerst een globale indeling. Begin te schrijven over een onderwerp dat je gemakkelijk vindt. Let niet teveel op de details, dat komt later. Evenals de layout.
 7. Laat je perfectionisme los
  Stel je klussen steeds uit omdat je het perfect wilt doen of omdat je vindt dat je wel iets helemaal super en geweldig moet zijn? Laat los. Dingen hoeven niet perfect te zijn. En jij hoeft ook niet perfect te zijn. Mensen zijn immers niet perfect, dus ook jij niet.
 8. Accepteer dat nare dingen bij het leven horen.
  Het leven bestaat nu eenmaal niet alleen uit leuke dingen doen. Iedereen moet wel eens iets tegen zijn zin in doen. Dat hoort bij het leven, dus ook bij jouw leven. Accepteer het en laat het verzet los. Het kost alleen maar energie.
 9. Doe het!
  En boven alles: simply do it! Er is maar een manier om uitstelgedrag daadwerkelijk aan te pakken en dat is om het te doen. NU. Meteen.

naar bovendere workshop.

Nieuws

 

Nu ook praktijk in Den Haag

Met ingang van 15 augustus 2008 kun je regelmatig op vrijdag terecht bij Verander je Wereld, in Den Haag. De gesprekken vinden dan plaats in het coachhotel aan de Bezuidenhoutseweg 474A. Op deze manier hoop ik de mensen uit de randstad de lange reistijd naar Den Bosch uit te sparen. De gesprekken in Den Bosch zullen nog steeds plaatsvinden op dinsdag, woensdag en/of donderdag, afhankelijk van mijn andere werkzaamheden.

Meer weten? Bel naar Leonie 073-6420725 of 06-45550680

of mail leonie@veranderjewereld.nl.

 

In de pers

 

Op TV in VPRO's Cafe de Liefde - 23 juli 2008

Heb je het leukste en meest veelzijdige TV-programma over de liefde gemist tijdens je vakantie? Op de website van Cafe de Liefde kun je alsnog alle uitzendingen zien.

In aflevering 4 over vreemdgaan of trouw blijven en polyamorie kom ook ik in beeld. Kijk en hoor over de ervaringen van Freda en Jaap. Of het indrukwekkende relaas van ex-non Helena... Hier kun je de uitzending zien.

Na 23 minuten komt het onderwerp polyamorie aan bod.

Meer weten of meedoen aan de interessante discussies op het forum?  Kijk dan op de website van Café de Liefde.

 

naar boven

Verander je Wereld acties

Actie 1) Help Hansje Huisman bij hulp aan kids in Zuid Afrika!

De 62-jarige Hansje Huisman uit Eindhoven trekt een half jaar fietsend door Zuid Europa om een zo groot mogelijk bedrag bij elkaar krijgen om mee te nemen naar Durban in Zuid-Afrika. Daar gaat ze begin 2009, geheel op eigen kosten, een aantal maanden vrijwilligerswerk doen bij kinderen die seksueel misbruikt zijn en als gevolg hiervan met HIV besmet zijn.

 

Sja, en daarmee raak je mij. Want ik vind het geweldig als mensen persoonlijk initiatief nemen om zoiets groots op te zetten voor de medemens.  Op www.hansjehelptkids.nl lees je hoe je mee kunt helpen.

Wil je ook wat van je vakantiegeld delen, maak dit dan over naar bankrekening 1022.46.696 t.n.v. stichting Hansje helpt Kids te Eindhoven. Mijn bijdrage is al gestort. En wat doe jij?

 

Actie 2) Schrijf iets over jouw coachingservaring in het gastenboek...

Oké, ik geef het toe. Ik heb een beetje gesmokkeld met mijn lijstje. Want dit is het laatste actiepunt. Pragmaticus als ik ben, hoop ik al mijn (ex)clienten op deze manier te bereiken.

Wil je iets over jouw coachings- of trainingservaring delen met anderen? Schrijf dan in mijn gastenboek. Buiten dat het leuk en leerzaam is om te lezen, helpt het welicht anderen die twijfelen of ze met mij in zee willen. En daarmee help je mij natuurlijk ook weer.
Mijn dank is groot!

naar boven

Boekentips

 

Getting things done - Dave Allen (nederlandstalig)

 

Wil je op een gestructureerde manier werken aan alle taken die op je bordje liggen? Nooit meer een vol hoofd hebben omdat je nog zoveel moet? Lees dan dit boek van Dave Alen. Zijn manier van werken helpt je om keuzes te maken om iets meteen te doen, uit te stellen of te delegeren (ook handig!). En je prettig te laten voelen als je iets niet doet. De sleutel tot prettig en efficient werken zonder stress.

Hier kun je het boek bestellen.

 

 

naar boven

Website tips

 

Test je uitstelgedrag

Wil je weten hoe het nu gesteld is met jouw uitstelgedrag? Dan kun je nu gratis een test doen. Ik kwam er achter dat ik over het algemeen eigenlijk helemaal niet zo'n uitsteller ben. Blijkbaar alleen op sommige gebieden. En dat is goed om te weten. Test hier je uitstelgedrag.

 

Filmpje over uitstelgedrag

Wil je zeker weten wat nu precies uitstelgedrag is en of jij het nu vertoont? Kijk dan gerust naar dit filmpje over uitstelgedrag.

naar boven

AGENDA

 

Workshop Communicatie binnen Relaties - 5 november

 

Op woensdag 5 november vindt er weer een workshop 'communicatie binnen relaties' plaats in 's-Hertogenbosch.

 • Je partner begrijpt je vaak niet en jij snapt maar niet waarom
 • Jullie belanden steeds weer in hetzelfde negatieve patroon en het lukt niet om er samen uit te komen
 • Je weet dat je soms ineffectief gedrag vertoont, maar ja...
 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je relatie, maar hoe?

Herkenbaar? Wil je ook beter communiceren met je partner en meer uit je relatie halen?

Kom dan naar de workshop 'Communicatie binnen relaties' op woensdag 5 november in 's-Hertogenbosch.

Er is een vroegboekkorting voor snelle aanmelders. Wie zich voor 23 augustus aanmeldt, betaalt slechts € 99,- in plaats van € 109,-

Hier kun je meer lezen over de workshop en aanmelden.

 

Academie voor Counselling en Coaching

 

Heb je belangstelling om te leren counsellen en coachen? De opleiding Counselling en Coaching niveau 1 die start in september zit alweer vol. In maart 2009 start ik weer met een opleiding Mensgericht Coachen, op de zaterdagen.

 

Hier kun je er meer over de opleidingen lezen. Meer info vind je op de site van de Academie.

 

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
kun je je aanmelden voor de opleidingen.

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690