Januari 2009  -   Opnieuw beginnen

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen voor wie deze brief interessant is? Doorsturen mag!

Inhoud

 • Boekentip
  Het latifa gebed - oefenen in leven
 • Verander je wereld acties
  Verander de wereld van kinderen - Jongleer met Rik Konings
  Oproep interview voor tijdschrift Grazia
 • in de pers
  In de Volkskrant met Oud en Nieuw stress
 • AGENDA
  Start opleiding Mensgericht Coachen - 21 maart 2009
  Informatieavond Mensgericht Coachen - 17 februari 2009
  Valentijnssymposium Polyamorie - 8 februari 2009
  De Ontgijzeling voor NOBCO coaches - 10 februari 2009
  Tweedaagse training Communicatie binnen relaties - 9 en 10 april 2009
  Workshop De Ontgijzeling - 15 mei 2009
 • Weblog van Leonie
  Welkom nieuwe stap

Opnieuw beginnen

 

Begin januari logeerde ik op kasteel Slangenburg, om te werken aan een zelfhulpboek over de liefde. Toen ik op een ochtend de luiken van mijn ramen opende, zag ik tot mijn verbazing een hele witte wereld. Ik besloot het schrijven uit te stellen en eerst een wandeling te maken. Voor ik het wist was ik ruim twee uur onderweg. Het was sprookjesachtig mooi in de bossen. Er lag een dikke laag poedersneeuw op de kleinste takjes. Door het zachte zonlicht verschenen parels in allerlei kleuren roze en oranje aan takjes van de besneeuwde bomen. Het contrast van de verschillende soorten bomen was groot. De lucht was blauw. En ik? Ik was zo blij als een kind.

 

Er had nog bijna niemand gelopen op de paden. Hoe verder ik van het kasteel af liep, des te minder voetstappen ik zag. Ik waande me in een nieuwe wereld. Een wereld waar nog niemand had gelopen en waar ik de eerste treden op zou zetten. Het gaf een kinderlijk soort van opwinding. De eerste stappen zetten op een onbetreden pad!  Wat leuk!  

 

Eigenlijk is het een absurde gedachte. Want het bos waar ik liep was oud en duizenden mensen hadden al op die paden gelopen. En toch, voor mij voelde het als nieuw. De eerste stappen in een nieuwe, witte wereld. Door mij gezet. Een mooier begin van 2009 kon ik me niet wensen.

 

Later in de week vroeg een medegast me: ‘En, heb je er zin in om opnieuw te beginnen en 2009 te gaan vullen?’ Het voelde als een vreemde vraag. Ik dacht even na en antwoordde: ‘Weet je, daar heb ik eigenlijk altijd wel zin in. Daarvoor hoef ik niet te wachten op een nieuw jaar’. En zo beleef ik het leven ook. Ik laat me niet uit het veld slaan als goede voornemens niet gelukt zijn. Ik kan immers altijd opnieuw beginnen.

 

In mijn coachingspraktijk zie ik veel mensen die worstelen met dingen uit hun leven. Negatieve patronen in de relatie, niet kunnen reageren zoals je eigenlijk zou willen, het anders willen maar niet goed durven of weten hoe het aan te pakken. Opnieuw beginnen is niet afhankelijk van een datum als 1 januari. Het belangrijkste is de wil en de bereidheid om opnieuw te beginnen.

 

Bereidheid om het oude los te laten. Bereidheid om opnieuw naar jezelf, je partner, je leven en naar de wereld te kijken. Bereidheid om je aandacht op andere dingen te vestigen dan de angst of negativisme waardoor je je rot voelt. Bereidheid om het aan te gaan, in de spiegel naar jezelf te kijken en te bedenken: wat kan ik anders doen dan ik tot nu toe gedaan heb? Bereidheid om steun te vragen als je er in je eentje niet uitkomt. Veel cliënten voelen het maken van een afspraak al als een nieuwe stap en ervaren daarbij in hun relatie al meteen de positieve effecten ervan.

En jij, ben jij bereid om een nieuwe stap te zetten en open te staan voor wat er op je pad komt? Bijvoorbeeld vandaag?

reageer op deze column op mijn weblog

 

TIPS

 

TIPS OM OPNIEUW TE BEGINNEN

 1. Accepteer en laat los
  Om opnieuw te kunnen beginnen is het belangrijk dat je het oude los durft te laten. Loslaten begint met accepteren. Accepteren wat er tot nu toe is geweest en het daar te laten. Durf afscheid te nemen. Afscheid is de geboorte van een herinnering. Leef in het nu met je blik op de toekomst.
 2. Mislukken bestaat niet
  Opnieuw beginnen te vaak mislukt? Bedenk dat je tot nu toe alleen maar manieren hebt gevonden die niet werkten. En dat je dus dichter bij de manier bent die wel werkt. Wat heb je nog niet geprobeerd?
 3. Symboliseer je nieuwe begin
  Zoek een voorwerp dat symbool staat voor je nieuwe begin, en zorg dat je er regelmatig mee in aanraking komt. Neem een nieuw kapsel, verf de muren van je woonkamer. Een nieuw sierraad of een mooi voorwerp uit de natuur. Als het jou maar raakt en steunt.
 4. Commiteer jezelf
  Vertel aan zoveel mogelijk mensen in je omgeving van je nieuwe begin en plannen. Daarmee creëer je commitment en zorg je ervoor dat het moeilijker wordt voor jezelf om te ontsnappen.
 5. Laat je onzekerheid toen
  Sta jezelf toe onzeker te zijn over wat er komen gaat. Dat hoort erbij. Een nieuwe stap zetten is altijd spannend.
 6. Wees bereid om te leren en te groeien
  Bedenk dat falen niet bestaat. Je bent alleen een ervaring rijker waaruit je lering kunt trekken, Wees bereid om te leren. Je kunt immers altijd weer opnieuw beginnen.
 7. Wees zacht en liefdevol naar jezelf
  Laat de kritiek die je op jezelf hebt los. Je bent een mens in wording en groei. Wees liefdevol en zacht naar jezelf. Je verdient het.
 8. Vraag steun
  Aarzel niet om steun te vragen als je er in je eentje niet uit komt. Steun vragen is een teken van kracht. Je laat daarmee zien dat je goed voor jezelf kunt zorgen. Veel mensen vinden het fijn om anderen te helpen en te steunen.

naar bovendere workshop.

Boekentip

 

Oefenen in leven - het Latifagebed als gids

 

Dit boek beschrijft het Latifa gebed, afkomstig uit het Soefisme.
Het is een gids voor bezinning en meditatie waarbij ondermeer verlangen, hopen, loslaten en bereid zijn centraal staan. De zeven stappen meditatie is heerlijk om te doen. Het helpt je om gemakkelijker en met meer vertrouwen nieuwe stappen te zetten.

Het boek bevat naast een uitleg over de meditatie, vele bijbehorende inspirerende teksten.

Hier kun je het boek bestellen.

 

naar boven

Verander je Wereld acties

 

Verander de wereld van kinderen - Jongleer met Rik Konings

 

Heb je a.s. zondag 25 januari 2009 niets te doen? Kom dan naar de jongleerworkshop van Rik Konings in Eindhoven. Met deze workshop draag je bij aan de start van de eerste creatieve wereldtour in Tanzania, van de Stichting Creatieve Wereld. De stichting begeleid kinderen overal ter wereld met creatieve programma’s, materialen én begeleiding en laat hen op die manier hun talenten ontdekken. De kinderen krijgen daardoor meer zelfvertrouwen en leren creatiever te denken. Dat biedt nieuwe kansen om hun eigen toekomst vorm te geven. En dat is gaaf!

Wil jij kinderen in de wereld ook een kans geven? Kom dan naar de workshop en leer jongleren! Kijk hier voor meer informatie.

naar bovendere workshop.

 

Mensen gezocht voor interview voor tijdschrift Grazia

 

Annemieke Riesebos van tijdschrift Grazia wil graag een productie maken over vrouwen die zich niet (lichamelijk) willen binden aan één man of vrouw. Hiervoor is zij op zoek naar drie vrouwen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar die hierover (liefst met foto) open willen vertellen. Het mooiste zou zijn als het drie vrouwen zijn met verschillende verhalen: bijvoorbeeld iemand die net uit een relatie komt omdat haar partner haar niet-monogaam zijn niet trok, iemand met een open relatie, iemand die het van huis uit heeft meegekregen of juist iemand die altijd monogaam was, maar er nu niet meer in gelooft.

Wil jij meehelpen aan een deze reportage? Mail dan naar annemieke@grazia.nl

naar boven

 

In de pers

In de volkskrant - Oud en Nieuw Stress

Naar aanleiding van mijn weblog over 'de feestdagen, feest of ellende?', werd ik geinterviewd door de Volkskrant voor een artikel over Oud en Nieuw stress. Het artikel dat verscheen in de Hart en Ziel bijlage heet: 'Bah, niet weer oud en nieuw.' Vind je het leuk om het artikel te lezen, dan kan dat hier.

naar bovendere workshop.

 

AGENDA

 

Start opleiding Mensgericht Coachen - 21 maart 2009

 

Wil je je loopbaan een nieuwe impuls geven? Wil je mensen beter kunnen begeleiden en heb je interesse in persoonlijke groei? Dan is de Mensgericht Coachen iets voor jou! De praktijkdagen van deze parttime opleiding vindt plaats op 10 zaterdagen in Eindhoven en start op 21 maart. Een mooier begin van de lente kun je je niet wensen!

Feedback van student ACC

Van een van mijn studenten ontving ik een kaartje dat me echt ontroerde en wat ik graag met je wil delen:

'Graag wil ik je bedanken voor het geweldige praktijkjaar. Door je eigen persoonlijke manier van trainen en begeleiden, heb je een sfeer geschapen waarin iedereen zich veilig en gerespecteerd voelde. Je enthousiasme voor dit mooie vak heb je overgedragen. Door de vele voorbeelden uit de praktijk en je eigen ‘wijsheden’ ging de praktijk leven. Leonie, je bent een prachtig, kleurrijk mens met een groot liefdevol hart. Je bent zoals je bent, dat laat je zien en dat vind ik je grote kracht. Je gaat voor je werk en maakt anderen deelgenoot van je successen. Maar ook maak je ons deelgenoot van die andere, menselijke kwetsbare kant. Ik vond het een voorrecht om jou als mijn trainer te hebben dit jaar.'

Nieuwsgierig geworden?

Hier kun je er meer over de opleiding lezen.

Meer info vind je op de site van de Academie.

 

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
vind je meer info en kun je je aanmelden.

 

naar boven

 

Informatieavond Mensgericht Coachen 17 februari 2009

Heb je de Open Dag van de Academie voor Counselling en Coaching in Eindhoven gemist? Hier kun je de presentatie downloaden (PDF).

Wil je graag vooraf kennismaken met mij als trainer? Dat kan op de informatieavond op dinsdag 17 februari 's-avonds om 20:00u bij mij thuis in 's-Hertogenbosch. Je kunt een kijkje nemen in de studieboeken en er is gelegenheid tot het stellen van vragen.  En je kunt een praatje maken met medestudenten. Vooraf aanmelden verplicht ivm beperkt aantal plaatsen.

Interesse? Laat het me weten.

Tweedaagse training Communicatie binnen Relaties -

9 en 10 april 2009

Op veler verzoek is de workshop 'Communicatie binnen relaties' uitgebreid tot 2 dagen. Deze vindt plaats in 's-Hertogenbosch op donderdag en vrijdag 9 en 10 april.

 • Je partner begrijpt je vaak niet en jij snapt maar niet waarom
 • Jullie belanden steeds weer in hetzelfde negatieve patroon en het lukt niet om er samen uit te komen
 • Je weet dat je soms ineffectief gedrag vertoont, maar ja...
 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je relatie, maar hoe?

Herkenbaar? Wil je ook beter communiceren met je partner en meer uit je relatie halen?

Hier kun je meer lezen over de workshop en je aanmelden. Er is een vroegboekkorting voor wie zich aanmeldt voor 15 februari 2009.

naar bovendere workshop.

Valentijnssymposium Grenzeloos liefhebben- 8 Februari 2009

Op zondag 8 februari vindt in Arnhem het derde jaarlijkse Valentijnssymposium Grenzeloos Liefhebben plaats in Arnhem, georganiseerd door Ageeth Veenemans, bekend van het boek 'Ik hou van twee mannen'. Er zijn naast inspirerende lezingen van o.a. Marinus Knoope ook diverse workshops waar je aan deel kunt nemen. Over liefde, dans en geweldloze communicatie (Jan van Koert). Het programma ziet er weer veelbelovend uit. Ik ben van de partij!

Interesse? Kijk dan op de site van Ageeth.

 

naar bovendere workshop.

 

De Ontgijzeling voor NOBCO coaches - 10 februari 2009

Op dinsdagavond 10 februari kunnen NOBCO coaches zich laten inspireren door kennis te maken met Het Ontgijzelingsmodel ©, een coachings- en trainingsmodel dat Arjan Erkel e ik hebben ontwikkeld naar aanleiding van de levenslessen van Arjan’s gevangenschap. De indringende ervaring van Arjan, die hij persoonlijk vertelt, confronteert je onherroepelijk met je eigen houding en gedrag in lastige situaties. Wil je kennismaken met het Ontgijzelingsmodel?

Lees meer over de NOBCO-avond in de nieuwsbrief van de NOBCO.

naar bovendere workshop.

 

Workshop De Ontgijzeling - Vrijdag 15 mei 2009

 

 • Kamp jij met tegenslagen in je leven?
 • Zit jij vast in een patroon waaruit je nauwelijks kunt ontsnappen?
 • Heb jij het gevoel dat je geen keus hebt in jouw situatie?

Aan de hand van het Ontgijzelingsmodel© dat Leonie met Arjan Erkel ontwikkelde, dagen we je uit om je vrijheid van denken en handelen te vergroten. We vertalen de levenslessen van Arjan's ontvoering naar de praktijksituatie van de deelnemers. Zodat ook jij kunt bereiken wat je echt wilt.

Hier kun je meer lezen over de workshop en je aanmelden.

Hier kun je reacties lezen van deelnemers over De Ontgijzelingnvestering is inclusief lunch, drankjes, en het boek 'Ontvoerd' van Arjan Erke

naar bovendere workshop.

Weblog van Leonie

 

Welkom nieuwe stap!

Vorige week zat ik weer op Slangenburg om aan ons boek te werken. De inspirerende omgeving van het kasteel en de lange wandelingen door de schitterenden besneeuwde natuur, bleken zijn werk weer goed te doen: het schrijven ging fantastisch. Lees meer

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief of van mijn weblog overnemen? Dat kan. Graag wel met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Register Counsellor bij ABvC.
Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690