Juli 2009  - Nieuws en Inspiratie - Taboes doorbreken

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen voor wie deze brief interessant is? Doorsturen mag!

Inhoud

 • Actueel
  Nieuw: Investeer in je relatie met de Relatieboost!
  Love Unlimited - een nieuwe kijk op relaties - voorjaar 2010
 • Boekentip
  taboes - honderd gevoelens waar Nederlanders zich voor schamen
 • Agenda
  Start Academie voor Counselling en Coaching - 24 september 2009
  Cursus Ontgijzeling voor Managers in de zorg

Weblog van Leonie

Taboes doorbreken

 

 

Vandaag kwam ik terug van mijn schrijfretraite op Slangenburg, waar ik in zes dagen drie nieuwe hoofdstukken heb geschreven van het boek ‘Love Unlimited – een nieuwe kijk op relaties’. Drie ervaringsverhalen van mensen met spannende onderwerpen als biseksualiteit en swingen. Gisteravond ontdekte ik dat ik het moeilijk vind om te vertellen over het laatste hoofdstuk wat ik die avond schreef, namelijk over swingen. Ondanks dat ik open ben over mijn eigen biseksualiteit en mijn open relatie, voor de meeste mensen ook geen dagelijkse kost.

Goh, betrapte ik mezelf: ik vertel enthousiast over mijn boek, maar ik omzeil daarbij het onderwerp van dit hoofdstuk, swingen. Swingen is niet alleen  je lekker uitleven op de dansvloer, maar ook een levensstijl waarbij mensen vrijblijvende seksuele contacten hebben met iemand anders dan hun vaste partner. In een van de verhalen beschrijf ik een stel dat de passie in de relatie wil terugbrengen door te gaan swingen, maar dat het ook eng vindt om de stap te zetten. Dus komen ze bij mij voor coaching. In het verhaal begeleid ik hen bij de problemen die zij bij hun ontdekkingsreis tegenkomen.

Het is grappig: doordat het me zo moeilijk viel te vertellen waarover ik op dat moment schreef, besefte ik ook hoe belangrijk het is te te schrijven over het taboe dat er op swingen rust. Als ik er al niet openlijk over durf te vertellen, hoe moet het dan met de rest van Nederland?  Hoe zit dat nou eigenlijk met taboes?

Taboes hebben te maken met ongepast gedrag, met schaamte en veroordeling. Taboes ontstaan als mensen iets doen waarvan wij met zijn allen vinden dat het niet door de beugel kan. Van de andere kant zijn het dingen die we allemaal wel eens doen. Google eens op taboe en je komt bij een top 100 van taboes waarin er vast wel enkele bij zijn die je herkent. Veel taboes hebben te maken met seks.

Willen we taboes doorbreken dan is er dus nog werk aan de winkel. Een van de manieren is om zaken bespreekbaar te maken. Ook helpt het om ons oordeel uit te stellen. Het oordeel over anderen, maar ook het oordeel over onszelf. Na een oordeel volgt er namelijk al snel een veroordeling, wat een afwijzing inhoudt. De angst voor afwijzing is onze allergrootste angst als mens. Niemand wil immers alleen overblijven. Misschien helpt het als we leren om vanuit liefde en respect naar onszelf en anderen te kijken, en te accepteren en respecteren dat iedereen weer anders is. Onze onvolkomenheden als mens te accepteren. Leren om open te zijn over wat we willen en doen. Zoals bijvoorbeeld het verlangen naar seks met anderen.

 

En jij, hoe open ben jij over jouw verlangens? Wat is jouw bijdrage aan het in stand houden van taboes?

 

reageer op deze column op mijn weblog hier

 

TIPS

 

TIPS OM TABOES TE DOORBREKEN

 1. Maak zaken bespreekbaar
  Dingen die je niet bespreekt en in je houdt, gaan een eigen leven leiden. Ze worden er alleen maar groter van. Vooral in jouw hoofd. Je partner zou eens heel anders kunnen reageren dan je denkt.
 2. Accepteer jezelf
  Als je leert om jezelf te accepteren, wordt het ook gemakkelijker om anderen te accepteren. Kijk met liefde en respect naar jezelf. Jouw gevoelens mogen er zijn. Je bent een Mens.
 3. Ontwikkel lef
  Als angst is wat je tegenhoudt is moed wat je dient te ontwikkelen. Ga staan voor jezelf en voor wat jij wilt. Erken jouw verlangens en wensen.
 4. Lees een boek over jouw geheim of taboe
  Zoek boeken die jou kunnen helpen jouw taboe of geheim bespreekbaar te maken. Je bent niet de enige die hier mee rondloopt, ook al denk je van wel.
 5. Zoek lotgenoten
  Internet is een fantastisch medium. Zoek lotgenoten die zich ook bezighouden met jouw taboe. Dat praat een stuk gemakkelijker. Je kunt het ook anoniem doen als je wilt.
 6. Anders zijn mag!
  Bedenk dat iedereen anders is. Niet iedereen hoeft zo te zijn of te denken als jij. Mensen mogen een andere mening hebben. Gelukkig maar dat we niet allemaal hetzelfde zijn en willen. Dan zou het een saaie boel worden.
 7. Stel je oordeel uit
  Als je iets hoort wat jouw afgrijzen oproept, stel dan je oordeel uit, en probeer nieuwsgierig te zijn naar de beweegredenen van de ander. Je zou zo maar iets kunnen missen wat interessant is om over na te denken!

naar bovender

 

Actueel

 

Nieuw! Voorkom relatieproblemen met de Relatieboost!

Kan je relatie wel een oppepper gebruiken? Wil je weer voelen waarom jullie voor elkaar kiezen? Gun je relatie een boost!

Speciaal voor ingedutte relaties is er deze zomer de relatieboost: een kort coachtraject van een drietal sessies van anderhalf uur waarbij we jullie relatie een nieuwe oppepper geven. De relatiezomerboost voorkomt relatieproblemen. Breng niet alleen je auto of caravan naar de APK, maar geef ook je relatie die extra aandacht die het verdient.

Met de relatieboost onderzoek we op een speelse en creatieve manier jullie verbindingen, behoeften en relatiewensen. We kijken waar eventuele knelpunten liggen en gaan op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Onder begeleiding van relatiecoach Leonie gaan jullie met elkaar in gesprek en maken jullie heldere afspraken. Zodat jullie straks niet alleen weten dat je een relatie hebt, maar dat ook weer helemaal kunt zien en ervaren.

Voor de 3 sessies van de relatieboost geldt deze zomer een speciale korting van 25%, afhankelijk van het inkomenstarief. Meer weten? Hier lees je er alles over. Of Mail me!  

 

Love Unlimited - Een nieuwe kijk op relaties - voorjaar 2010

Samen met de Zweedse schrijver Stephan Wik, schrijf ik een boek over liefdesrelaties. In het boek volgen we de ervaringsverhalen van twaalf geliefden en individuen die kampen met de complexiteit en uitdagingen die horen bij verantwoorde ‘non-monogamie’. Mensen die ruimte willen maken voor meer liefde. Met tips over hoe om te gaan in dergelijke liefdessituaties.

De titels zijn inmiddels vastgesteld. De Nederlandse titel wordt 'Love Unlimited - een nieuwe kijk op relaties'. De Engelse titel wordt: Love Unlimited - The Joys and Challenges of Open Relationship. Voorjaar 2010 komen de boeken op de markt. Wordt vervolgd! 

De vorderingen met betrekking tot het boek hou ik bij op mijn weblog.

 

naar bovend

Boekentip

 

Taboe - honderd gevoelens waar Nederlanders zich voor schamen

Oude en nieuwe taboes verdelen onze samenleving. Wat de een voor fatsoenlijk houdt, is voor de ander volstrekt onacceptabel. De ongeschreven gedragsregels die wij hanteren blijken sterk gebonden aan persoonlijke kenmerken als sekse, opleiding, leeftijd, inkomen, religie en politieke voorkeur.

In dit boek lees je alles over taboes in de Nederlandse samenleving. Met de Taboe Top 100 en de Persoonlijke Taboe Test, met harde cijfers en een stortvloed aan faits divers levert elke pagina voldoende stof voor discussie.

Hier kun je het boek bestellen

 

naar bovende

AGENDA

 

Academie voor Counselling en Coaching - 24 september 2009

 

Wil je je loopbaan een nieuwe impuls geven? Wil je mensen beter kunnen begeleiden en heb je interesse in persoonlijke groei? Dan is de opleiding Counselling en Coaching iets voor jou! De praktijkdagen van deze parttime opleiding vinden plaats op 10 donderdagen in Eindhoven en starten op 24 september.

Heb je de open dag gemist?

Hier vind je de presentatie die we hebben laten zien met een overzicht van wat je op de opleiding in Eindhoven kunt verwachten. Download presentatie

Feedback van studenten ACC

Ondertussen heb ik een reeks van referenties gekregen van studenten die de praktijkopleiding reeds hebben afgesloten. Nieuwsgierig wat studenten over mij schrijven? Hier kun je hun referenties lezen.

Nieuwsgierig geworden naar de opleiding? Hier kun je er meer over lezen.

Meer info vind je op de site van de Academie.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
vind je meer info en kun je je aanmelden.

 

 

Cursus De Ontgijzeling voor Managers in de zorg - met SBO -  16 / 17 sept 2009

Samen met collega coach Loes Koot en het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid, organiseren we in september een tweedaagse cursus De Ontgijzeling, speciaal voor managers in de zorg.

De cursus is gebaseerd op het Ontgijzelingsmodel dat ik samen met Arjan Erkel heb ontwikkeld aan de hand van zijn ontvoering in Dagestan. In de cursus komen alle thema's van dit unieke levenshoudingsmodel aan bod. Hier kun je meer over het programma lezen en de folder downloaden.

 

Ik wil meer lezen over SBO en dit unieke programma

nvestering is inclusief lunch, drankjes, en het boek 'Ontvoerd' van Arjan Erke

naar bovendere workshop.

Weblog van Leonie

 

Ik twitter, hel of zegen?

Ik beken: ik twitter. Voor de digibeten onder ons die net weten wat google is: Twitter is een manier van de wereld via internet laten weten wat je doet, door korte berichten te verzenden via twitter.com.
lees meer

 

Gun je relatie een zomerboost!

De ultieme bezegeling van een liefdesrelatie is voor veel mensen het huwelijk. Kosten nog moeite worden gespaard om deze dag onvergetelijk te maken. Maanden voorbereiding gaan er aan vooraf en
lees meer

 

Ontgijzel jezelf!

Gisterenavond gaf ik een lezing in de bibliotheek in Eindhoven, over het Ontgijzelingsmodel. Het model omvat zeven thema's die je kunnen helpen in moeilijke tijden. Samen met Arjan Erkel heb ik het ontwikkeld aan de hand van zijn ontvoeringsverhaal, jaren geleden in Dagestan. lees meer

 

Te koop gevraagd: Echte Liefde
Ik ben op zoek naar iemand die echte liefde in de aanbieding heeft. Let wel: niet voor mezelf, maar voor een man met heel veel geld. Want volgens mij is dat wat hij zoekt. 'Hij', is de getrouwde rijke man die zichzelf lees meer

 

Hoera, de titels van ons boek zijn vastgesteld!

Vandaag is duidelijk geworden dat de titel van ons boek met ervaringsverhalen van ingewikkelde liefdesrelaties dat voorjaar 2010 verschijnt, 'Love Unlimited' zal zijn. lees meer

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief of van mijn weblog overnemen? Dat kan. Graag wel met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Register Counsellor bij ABvC.
Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690