September 2007 - Nieuws en Inspiratie - Balans opmaken

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

Artikel voorkomen stress na de vakantie Metro

Artikel polyamorie Psychologie Magazine

Artikel polyamorie AM Magazine

Artikel biseksualiteit VIVA

Balans opmaken

Zo’n twee keer per jaar maak ik de balans op. En nee, dan heb ik het niet over de jaarlijkse administratie en belasting, maar over de balans in mijn leven. En dat is heel andere koek.

De tijd waar we in leven is er een van snelheid, efficiëntie, veelheid en intensiteit. Kortom: alles willen doen en dat zo goed mogelijk. Iedereen tevreden stellen waarbij je jezelf al snel vergeet. Voor je het weet word je geleefd door je omgeving en door alles wat er op je afkomt. En doe je niet meer wat je werkelijk wilt.

 

Toen ik mijn eigen bedrijf startte, nam ik me voor alleen nog maar dingen te doen die ik leuk vond. Naarmate het bedrijf groeide kwam er steeds meer op mijn pad. Leuke en interessante dingen. Die ik het liefst allemáál wilde doen. En dat kan niet in diezelfde 24 uur. Dus hoe los je dat op?

 

Via een vriendin kwam ik bij Kasteel Slangenburg terecht, een gastenhuis voor mensen die zich even terug willen trekken. Het kasteel ligt midden in de bossen van Doetinchem. De sfeer is inspirerend en rustgevend. Om echt in contact te komen met jezelf heb je tijd en rust nodig. En die is er daar volop. Sindsdien ben ik verslaafd aan Slangenburg. Minstens drie keer per jaar geef ik me 3-6 dagen over aan de stilte van het kasteel. Slangenburg is de perfecte gelegenheid om voor jezelf de balans op te maken.

 

Daardoor kom ik toe aan een aantal belangrijke vragen. Wat heb ik tot nu toe bereikt? Wat ging goed en wat kan ik anders doen? Wat wil ik nu écht? Wat zijn mijn lange termijn doelen? Doe ik daarvoor de juiste dingen? Zorg ik goed voor mezelf en mijn omgeving? Waar wil ik naar toe? Welke acties moet ik daarvoor ondernemen? Wat zijn mijn belemmeringen? Hoe kan ik deze omzetten? Waar kan ik hulp vragen? Kortom: alle vragen die ik anderen als coach stel, stel ik dan aan mezelf. Net zolang tot ik een duidelijk antwoord heb. En de balans aan alle kanten is opgemaakt. Zodat het duidelijk is welke nieuwe stappen ik ga zetten de komende periode. En ik weet waar ik bewust ja of nee tegen zeg.

 

Ik word altijd erg blij van ‘balansen’. Zowel van het terugkijken naar wat ik gedaan heb, als van het vooruit kijken. Ik besef hoe intens mijn leven is, en hoe ik geniet. En dat ik zelf aan zet ben om dat vorm en inhoud te geven. En dat ik dat beter bewust kan doen.

 

Dit jaar besloot ik ondermeer om een zelfhulpboek voor polyamorie te schrijven. Polyamorie is de levensfilosofie die erkent dat het mogelijk is om van meerdere mensen te houden. Als ervaringsdeskundige en coach die mensen hierin begeleidt heb ik genoeg te vertellen aan mensen die hierin tegen moeilijkheden aanlopen. Dat boek komt er dus. Deze belofte naar de buitenwereld helpt mij weer om mijn plannen serieus te nemen en ze daadwerkelijk waar te maken.

 

En schrijven? Dat doe ik dus op Kasteel Slangenburg. Een plek waar ik niet gestoord word door e-mail of telefoon. Waar ik in alle rust geconcentreerd kan werken aan grote projecten zoals het schrijven van een boek. Er staat alweer een week gepland!

 

 

En, doe jij nog de dingen die je werkelijk wilt doen? Of is het tijd om de balans op te maken?

 

TIPS

 

BALANS TIPS

 1. Een balans opmaken kost tijd. Dat doe je niet even tussendoor. Neem die tijd en kies een plek waar je je prettig voelt. Kasteel Slangenburg bijvoorbeeld.
 2. Een goede balansmethode is om jezelf voor te stellen als je bejaard bent. Stephen Covey gaat nog verder en neemt zijn eigen begrafenis in gedachten. Wat wil jij dat de mensen later over je zeggen in de begrafenis speech? Wat kun je nú doen om dat straks te bereiken?
 3. De balans opmaken kan over allerlei levensthema’s. Je werk bijvoorbeeld, of je relatie. Of een thema als vriendschap of assertiviteit. Wat is het dat er in jou knaagt? Wat zou je anders willen? Waar droom jij van?
 4. Neem boeken mee over het thema waar je aan wilt werken. Lees in alle rust  laat het op je inwerken. Voed jezelf met nieuwe inspiratie.
 5. Zorg dat je de tijd neemt om eerst je hoofd leeg te maken. Bewegen of sporten helpt hierbij. Schrijven ook. Schrijf alles wat er in je hoofd zit van je af. Geneer je niet. Wie weet ontdek je wel iets nieuws als je het terugleest.
 6. Gebruik de helende werking van de natuur. Luister naar het ruisen van de bladeren aan de bomen. Naar de vogels. Adem de frisse lucht in. Geniet van de uitzichten. Mediteer tijdens het lopen. Fantaseer. Droom!
 7. Jezelf een lieve brief schrijven is ook een mooie methode. Schrijf aan jezelf waar je trots op bent, wat je moeilijk vindt en wat je het liefste zou willen. En wat je jezelf allemaal gunt. Het allerbeste toch zeker?
 8. Een gesprek met anderen over jouw thema kan helpen. Kies een goede vriend(in) of collega. Of iemand die iets dergelijks al heeft meegemaakt. Het kan natuurlijk ook met een coach. Die is er helemaal voor jou en je proces en ondersteunt je bij het verwezenlijken van je plannen of dromen. Zodat ook  jij straks volop kunt genieten. Gun jij het jezelf?

naar boven

 

Verander je Wereld acties

 

Actie 1) Vrijwilligers gevraagd voor Kasteel Slangenburg

 

Kasteel Slangenburg is gastenhuis. Het is een unieke plek, voor rust en ontspanning, voor bezinning en studie, voor ontmoeting en gesprek. Er is ruimte voor contact en privacy. Het kasteel is een stichting en werkt op basis van vrijwilligers.

 

Het kasteel is op zoek naar een nieuwe gastvrouw of -heer.

 

Als gastvrouw of -heer werk je in een team van parttimers een aantal korte perioden per jaar om het verblijf van de gasten te veraangenamen. Je ontvangt de gasten en maakt hen wegwijs in het kasteel. Je (bege)leidt de maaltijden, schenkt koffie en thee en in de avonduren een drankje. Je staat open voor inhoudelijke en ondersteunende gesprekken. In ruil voor je diensten woon je tijdelijk gratis op het kasteel tegen kost en inwoning.

 

Gastvrouw of gastheer zijn doe je voor een langere tijd. De meesten werken er vele jaren en met veel voldoening. Heb jij tijd over in je leven en lijkt het je wat? Probeer het eerst uit en kom eens als gast. Hier lees je alles over kasteel slangenburg. Of bel voor meer informatie: 0315-298200

 

Actie 2) Polyamoreuzen gezocht voor TV programma 'Way of Life'

Elisabeth Voogt van Noordkaap TV-productions heeft mij gevraagd mee te werken aan een tv-uitzending van het programma 'Way of Life' van RTL 5 over polyamorie, de levensfilosofie die erkent dat het mogelijk is om van meerdere mensen te houden. Hoera, het eerste echt inhoudelijk programma over polyamorie!

Elisabeth is nog op zoek naar mensen die polyamoreus leven en hierover op televisie willen vertellen. Wat betekent poly zijn en leven voor jou en je partner? Wat zijn de voor- en nadelen? Waar loop je tegenaan? Wat levert het je op? Wil je meehelpen het taboe op polyamorie te doorbreken? Bel mij voor meer informatie op 073-6420725 of rechtstreeks met Elisabeth: 0521-516097 Je kunt haar ook mailen

 

naar boven

In de pers

 

Artikel voorkomen stress na de vakantie - Metro

Ik ben geinterviewd door de Metro krant over het voorkomen van stress na de vakantie. Maandag 27 augustus stond het artikel in de krant. Met tips hoe stress na de vakantie te voorkomen. Hier kun je het artikel lezen.

 

Artikel biseksualiteit - VIVA

In de Viva verschijnt binnenkort een artikel over biseksualiteit, waarbij ik als coach aan het woord kom. Biseksualiteit lijkt de laatste tijd namelijk steeds meer een hype te zijn: steeds meer vrouwen komen er voor uit dat ze bi zijn. Maar is dat ook echt zo? Lees er straks over in de VIVA.

 

Vragen over biseksualiteit? Surf naar de site van het LNBi en doe nog voor 15 september de test 'hoe bi ben jij?'

 

Artikel Polyamorie AM Magazine

Ik ben geinterviewd door AM magazine, een tijdschrift dat zich richt op hoger opgeleide vrouwen. In het artikel over polyamorie geef ik mijn visie als coach en ervaringsdeskundige. Een aantal sterke polyamoreuze vrouwen completeren het verhaal. Een prachtig artikel waar ik erg blij mee ben! Vanaf 12 oktober in de winkels. Even geduld dus nog.

 

 

Artikel Polyamorie Psychologie Magazine

In de Psychologie Magazine van juli stond een heel mooi artikel over polyamorie waarbij ik als relatiecoach mijn visie gaf op dit onderwerp. Psychotherapeut Leo Goetstouwers leverde ook een bijdrage. Met een prachtig interview met Freda en Jaap. Freda werd tijdens haar huwelijk verliefd op Charlie. Zij besloten ruimte te maken voor een derde persoon in hun relatie.

Hier kun je het artikel alsnog lezen (PDF)

 

naar boven

Boekentips

 

1) De 7 eigenschappen van effectief leiderschap - Stephen Covey

Stephen Covey neemt zijn eigen begrafenis speech als uitgangspunt bij het bepalen van zijn levensmissie. Wat wil jij bereikt hebben in het leven? Hoe krijg je dat daadwerkelijk voor elkaar? Dit werelds beroemdste managementboek heeft mij ontzettend geholpen bij mijn persoonlijke veranderingsproces. Een absolute aanrader voor iedereen die het anders wil.

 

 

2) Werken vanuit je hart - Richard Chang

 

Passie inspireert en geeft energie. Deze boodschap van Richard Chang is een onderdeel van mijn bedrijfsmissie geworden: 'Verander je Wereld daagt mensen uit te leven en te werken vanuit authenticiteit. Vanuit passie en kracht, in verbinding staan met anderen. Om moeiteloos succes te bereiken.'  'Werken vanuit je hart' bevat een 7 stappenplan dat je op weg helpt jouw passie te vinden en te ontwikkelen. Waar wacht je nog op?

 

naar boven

 

AGENDA

 

19 september - Lezing 'De kunst van het NEE zeggen'

Op woensdag 19 september geef ik weer een lezing over het thema 'De kunst van het NEE zeggen'. Deze keer in bibliotheek van Etten-Leur. De interactieve lezing start om 20:00u en duurt tot 22:00u. Kaartjes € 5,- voor leden, € 6,- voor niet-leden.

Coördinator Linda Stam van de bibliotheek in Dordrecht schreef het volgende over mijn lezing:

''Leonie Linssen kreeg het door haar ontwapenende uitstraling direct voor elkaar om het publiek te betrekken bij deze interactieve lezing. Verschillende mensen stelden vragen, gaven voorbeelden en deelden persoonlijke ervaringen. Hierdoor ontstond een sfeer van herkenning en verbondenheid met als resultaat dat bezoekers zich, net als Linssen, kwetsbaar op durfden te stellen en werkelijk een stukje dichterbij probleemloos nee zeggen konden komen. Als dat gebeurt, dan weet je als coördinator lezingen dat de avond is geslaagd.''

Kom je ook altijd tijd tekort? Leer nee zeggen en kom naar de lezing in Etten-Leur!

De bibliotheek verloot gratis toegangskaartjes. Hier lees je er alles over!

Interesse in een lezing, traning of workshop in jouw omgeving? Laat het me weten!

 

naar boven

 

Academie voor Counselling en Coaching

De opleiding Counselling en Coaching Niveau 1 in Eindhoven die start in september is inmiddels vol.

In januari 2008 start ik met zowel de opleiding 'Mensgericht Coachen' als 'Counselling en Coaching'

Hier kun je er meer over lezen.

Hier vind je de site van de Academie.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt. Hier kun je je inschrijven.

 

naar boven

Maandag 29 okt 2007 - workshop Polyamorie en relatiecoaching

 

Nu er in de media steeds meer aandacht is voor polyamorie, is de kans dat mensen hierbij hulp zoeken ook groter. Wat is polyamorie? Welke relatievormen zijn er? Op welke manier spelen waarden en normen een rol bij hulpverlening? Hoe kun jij als hulpverlener een neutrale rol aannemen? Wat werkt wel en wat niet? Leer meer over polyamorie en relatiecoaching!

 

Thema's van de workshop:

 • Polyamorie, wat is het eigenlijk? Wanneer werkt het en wanneer niet?

 • Waarden en normen: in hoeverre kun je als hulpverlener neutraal zijn?

 • Omgaan met jaloezie in je relatie / de rol van de coach hierin 

 • Coachen / counsellen met het relatiespel (P. Gerrickens zie www.kwaliteitenspel.nl)

Na de workshop:

 • Heb je meer kennis over polyamorie
 • Weet je wat werkt bij hulpverlening bij polyamorie
 • Heb je een handzame techniek hoe te begeleiden bij jaloezie
 • Ben je in staat het relatiespel effectief te gebruiken als ondersteuning bij je gesprekken.

Datum:    Maandag 29 oktober 2007

Tijd:         10:00-17:00u

Trainer:   Leonie Linssen

Locatie:   Madoera  Javalaan 24, Baarn (loopafstand van het station)

Aantal deelnemers: minimaal 9, maximaal 18 personen.

Investering: Omdat het een try-out betreft, is de investering slechts € 135 pp incl. BTW, uitgebreide lunch, sap, koffie en thee.  In ruil daarvoor zie ik graag constructieve feedback.

Download hier de informatiefolder.

Speciale vroegboekkorting: aanmelders voor 21 september betalen slechts € 125,-

Aanmelden? Mail  je gegevens, opleiding en hulpverleningservaring.

Bij meer dan 10 deelnemers zal Ivonne Meeuwssen van www.opeigenkracht.nu als co-trainer assisteren.

 

naar boven

 

Donderdag 1 november - Lezing 'wees je eigen leider' - Gaia Netwerk

Gaia Netwerk is een netwerk voor vrouwelijke ondernemers in Noord Brabant.

Op maandag 1 november zal ik een lezing verzorgen voor Gaia in Best, met als thema 'Wees je eigen leider'.

Hier lees je meer over Gaia-Netwerk.

 

Ma 26 november - Workshop 'Wees je eigen leider' - Haar eigen Zaak

 

 

 

 

 

Voor het Landelijk Netwerk voor Vrouwelijke Ondernemers verzorg ik op maandag 26 november een workshop: 'Wees je eigen leider'

Maak kennis met de levenslessen uit gevangenschap van Arjan Erkel.

Hoe ga jij om met lastige situaties? Wat kun je leren?

Soms gaan de zaken niet helemaal zoals je wilt of gepland had. Je belandt in situaties waarin je je niet happy voelt, of je bent teleurgesteld in anderen of in wat er gebeurd is. Verzet kost energie maar je kunt het niet of moeilijk loslaten, het houd je gevangen. Ook als vrije ondernemer voel je je soms gevangen. Door situaties, mensen of dingen die ‘moeten’.

In de workshop ‘Wees je eigen leider’ ga ik in op deze en andere thema’s. Ik ga hierbij uit van de levenslessen van Arjan Erkel, die lange tijd gevangen zat in Dagestan. Ondanks zijn gevangenschap was Arjan in staat zijn eigen leider te zijn. Arjan en ik geven samen trainingen waarbij zijn levenslessen de leidraad vormen. We hebben een vrijheidsmodel ontwikkeld dat ik tijdens de workshop zal presenteren. Zodat ook jij kunt leren van zijn lessen en een vrije ondernemer kunt zijn!

Maandag 26 November, Blooker, Amsterdam. Aanmelden op de site van Haar eigen Zaak

Ook toegankelijk voor niet-leden (€ 15,-)

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690