Juni 2009  - Nieuws en Inspiratie - Lach om jezelf!

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen voor wie deze brief interessant is? Doorsturen mag!

Inhoud

 • Actueel
  Cursus De Ontgijzeling, speciaal voor managers in de zorg - met SBO
  Op titeljacht voor mijn boek over liefdesrelaties
  Mijn ondernemingservaring in boek Bijzonder Ondernemend in 2009
 • Verander je Wereld Actie
  Huis of kantoor gezocht in Den Bosch voor Coachhuis
 • Boekentip
  Lachen met lef - provocatief coachen in woord en beeld - K. de Galan en A. Dekkers
  Het neurotisch handboek - Jeffrey Wijnberg
 • AGENDA
  Avondworkshop Familieopstellingen - 18 juni Eindhoven
  Workshop 'een derde in je relatie, ja dat kan' - 13 juni Den Haag
  Lezing de Ontgijzeling - 23 juni Eindhoven
 • ACC
  Open dag Academie voor Counselling en Coaching - 27 juni 2009

Weblog van Leonie


Lach om jezelf

 

Het leuke van bijscholingen is, naast het aanleren van leuke nieuwe coachtechnieken, dat je deze ook aan den lijve ervaart. Zo bezocht ik vorige week een workshop Coachen op Intuïtie,  van Nicoline Roozen Het was een cadeautje.

 

Tijdens de workshop nam Nicoline ons via een geleide meditatie mee naar bepaalde perioden in mijn leven: mijn 18e en 2e levensjaar. We onderzochten kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen en kregen prachtige boodschappen van onszelf. Zo kreeg ik tijdens de meditatie het beeld van mezelf als een peuter die achterover viel met beide benen spartelend in de lucht. Een vrolijke en blije peuter die steun miste, maar die om zichzelf lachte als ze viel. De boodschap die ik van mijzelf als 2-jarige kreeg was: ‘Lach om jezelf.’ Een wonderlijk moment.

 

Rond mijn 18e had ik het moeilijk. Ik vond het leven zwaar. Ik was serieus en snakte naar echt contact met mensen. Dat lukte niet goed, op een enkele uitzondering na. Ik durfde mezelf niet echt te laten zien. Van binnen voelde ik me eenzaam en opgesloten. Van buiten was ik de vrolijke en blije Leonie. Een overlevingsstrategie.

 

Inmiddels ben ik gelukkig. Ik ervaar nu wel echt contact en intimiteit met mensen. Ik heb de allerliefste vriend van de wereld. In mijn beroep als coach en trainer kan ik lekker met mensen de diepte in. Ik prijs me een gelukkig mens.

 

Tijdens de workshop kwam er een verbinding tot stand tussen de vrolijke peuter en de serieuze 18-jarige. Beide aspecten zijn een deel van me. Het was heftig om alleen die serieuze kant te voelen. Het benam mijn adem en ik voelde geen ruimte. Het was heerlijk om me helemaal over te geven aan mijn blije en vrolijke kant. Die heb ik de laatste tijd een beetje gemist. Toen ik beide kanten tegelijk mocht ervaren voelde ik een groot zelfbewustzijn en veel ruimte. De andere deelnemers zagen ook kracht en liefde bij mij. Wat een cadeautje.

 

Gisteren zat ik weer even vast in mijn serieuze ik, toen ik ontdekte dat er een en ander mis was gegaan met een zakelijk contact, als gevolg van een communicatiestoornis. Ik voelde de verkramping toeslaan. Tot ik de tip van mijn 2-jarige ter harte nam: Lach om jezelf! Er verscheen een grote glimlach op mijn gezicht en een zucht gaf lucht. Ik voelde weer ruimte, kon relativeren en nam het juiste besluit. Lachen om jezelf: het helpt!

 

En jij, kun jij om jezelf lachen? Heb jij vandaag al om jezelf gelachen?

 

reageer op deze column op mijn weblog

 

TIPS

 

TIPS OM TE BLIJVEN LACHEN

 1. Laat je kritiek op jezelf los
  Vergeet dat je niet perfect bent en dat fouten maken mag. Kijk met liefde en respect naar jezelf. Je bent immers maar een mens.
 2. Lachen werkt aanstekelijk
  Als jij om iets kunt lachen, kan een ander dat misschien ook. Je nodigt de ander uit om de situatie met humor te bekijken. Samen om jezelf lachen is nog leuker.
 3. Je wordt nooit moe van lachen
  Blijven lachen vermoeit nooit. Hooguit krijg je na verloop van tijd wat buikpijn of pijn in je kaken. Maar dan nog is het moeilijk om daaraan te denken zonder een lach op je gezicht. Toch?
 4. Fronzen of kraaiepootjes?
  Waar kies jij voor? Voor kraaiepootjes bij je ogen of voor die frons in je voorhoofd? Check even hoe jij nu kijkt. Wat gaat je het gemakkelijkst af? Bingo.
 5. Lachen is gezond
  Er zijn zelfs lachyoga trainingen waar je samen met anderen kunt lachen. Het verhoogt je immuunsysteem dus het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Lachen toch?
 6. Gratis endorfinen
  Door te lachen komen er gratis endorfinen in je bloed, de hormonen die ervoor zorgen dat jij je prettiger voelt. Het leuke van endorfinen is dat ze ook vrijkomen door te sporten, eten van chocolade, massages, zonnebaden, dansen, muziek, seks en andere leuke dingen.
 7. Bekijk lachfilms
  Door te lachen komen er naast endorfinen ook andere gelukshormonen vrij in je bloed. Daarnaast daalt het gehalte aan stresshormonen. Last van stress? Bekijk een lachfilm!
 8. Fake it until you make it
  Het helpt om te doen alsof je lacht, ook al voel je je anders. Je bent namelijk in staat om je brains voor de gek te houden door te lachen. Door te lachen kun je een gevoel van geluk oproepen.
 9. Weet je niet hoe je om jezelf kunt lachen?
  Vraag aan iedereen die je vandaag tegenkomt wat er zo grappig aan jou is. Als je alleen maar irritante dingen over jezelf hoort, dan weet je hoe laat het is. Tijd om te lachen om jezelf.
 10. Organiseer een blunderavond
  Op een blunderavond deel je met elkaar alle blunders die je in je leven hebt meegemaakt. Hoe groter hoe beter. Natuurlijk lach je met elkaar om alle blunders. Daar zijn ze tenslotte voor.
 11. Doe aan lachyoga!
  Deze tip kreeg ik van collega trainer RIchard Engelfriet. Meer weten over lachyoga? Klik hier.

naar bovender

 

Actueel

 

Cursus De Ontgijzeling voor Managers in de zorg - met SBO

Samen met collega coach Loes Koot en het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid, organiseren we in september een tweedaagse cursus De Ontgijzeling, speciaal voor managers in de zorg. De nieuwe folders van SBO zijn net binnen en we zijn er reuze trots op.

De cursus is gebaseerd op het Ontgijzelingsmodel dat ik samen met Arjan Erkel heb ontwikkeld aan de hand van zijn ontvoering in Dagestan. In de cursus komen alle thema's van dit unieke levenshoudingsmodel aan bod. Hier kun je meer over het programma lezen en de folder downloaden.

 

Ik wil meer lezen over SBO en dit unieke programma

 

Op titeljacht voor ons boek over liefdesrelaties

 

Samen met de Zweedse schrijver Stephan Wik, schrijf ik een boek over liefdesrelaties. In het boek volgen we de ervaringsverhalen van twaalf geliefden en individuen die kampen met de complexiteit en uitdagingen die horen bij verantwoorde ‘non-monogamie’. Mensen die ruimte willen maken voor meer liefde. Met tips over hoe om te gaan in dergelijke liefdessituaties.

Op dit moment zijn we met zowel de Nederlandse Uitgever Archipel als de Schotse uitgeverij Findhorn Press op titeljacht. Ik vind het spannend. Hoe worden de titels ontvangen op de Amerikaanse markt? Welke titel nodigt uit om het boek op te pakken en verder te lezen? Ik ben benieuwd waar we uiteindelijk op uit komen. Wordt vervolgd! 

De vorderingen met betrekking tot het boek hou ik bij op mijn weblog.

 

Bijzonder ondernemend 2009 - mijn ondernemingservaring in een boek

Gisteren werd ik geinterviewd door Erica Theloosen, voor een boek over Bijzondere Ondernemers waar ik er een van ben. De onernemers in het boek van Erica hebben een eigenzinnige visie, durven ‘groot' te denken, hebben lef en doorzettingsvermogen om van hun zaak een succes te maken. Naast mijn verhaal lees je ook over andere bijzondere ondernemers.

Het boek komt in oktober 2009 op de markt.

Interesse in het boek?

Je kunt het boek in de voorverkoop tot 20 september bij mij bestellen voor € 17,50. Daarna geldt een vaste boekenprijs van € 20,- Lees er meer over op de site van Erica.

 

 

naar bovende

Verander je Wereld Actie

 

Huis of kantoor gezocht voor Coachhuis in Den Bosch

 

Collega coach Jan Molenkamp is op zoek naar een huis of kantoor in Den Bosch om een vijfde vestiging van Het Coachuis te creeren. Het coachhuis biedt coaches en trainers de mogelijkheid om ruimtes per uur te huren, voor een zeer schappelijke prijs. Ik maak er in Den Haag met veel plezier gebruik van. Ken jij iemand die samen met Jan een coachhuis zou willen opzetten, of iemand die nog ruimtes vrijheeft in zijn kantoorpand? Neem dan contact op met Jan Molenkamp.

Meer info en contactgevens

 

naar bovend

Boekentip

 

Lachen met Lef - Provocatief Coachen in woord en beeld - K. de Galan

Wil je als coach meer plezier beleven in je werk, en wil je lachen met je clienten terwijl je hen uitdaagt tot het zetten van andere stappen? Maak dan kennis met provocatief coachen. Karin de Galan en Anneke Dekkers beschrijven in dit boek hoe je dat kunt doen. Maar bovenal is provocatief coachen iets wat je moet doen en ervaren. Daarvoor heb je wel lef nodig. Hoe je dat kunt krijgen, lees je ondermeer in dit boek.

Hier kun je het boek bestellen en een filmpje zien van Anneke die provocatief in actie is met een coachee.

 

 

Het neurotisch handboek - Jeffrey Wijnberg

 

Heb je het helemaal gehad met om jezelf lachen en vind je het gewoon helemaal niks? Lees dan het neurotisch handboek van Jeffrey Wijnberg - Goede manieren om je slecht te voelen en anderen te irriteren. Het boek is voor iedereen die liever lijdt en strijdt dan zich laat bekeren door de religie van de positivo's.

Met natuurlijk wel een onsje humor zoals we dat van Wijnberg gewend zijn. Niet lachen en je miserabel blijven voelen is dus niet gegarandeerd.

 

 

Hier  kun je het boek bestellen.

 

naar bovende

AGENDA

 

 

Avondworkshop Familieopstellingen - 18 juni 2009

 

Er is nog een plekje vrij op de avondworkshop familieopstellingen die ik samen met Maria Rotte, organiseer op donderdag 18 juni.

De avond is speciaal georganiseerd voor ACC-studenten, maar ook anderen zijn welkom om mee te doen.

De workshop vindt plaats in het Holistisch Centrum in Eindhoven, van 19:00-22:00u. Investering € 40. Ben jij de laatste deelnemer?

Ik wil meer weten of mij aanmelden.

 

naar boven

 

Workshop 'Een derde in je relatie? Dat kan! ' - 13 juni 2009

 • Wil je ruimte maken voor je nieuwe geliefde binnen je relatie?

 • Gun je je partner een tweede liefde?

 • Gedrieën door het liefdesleven?

 • Polyamorie zonder problemen?

Het kan! Maar je moet er wel wat voor doen en het vraagt een investering van alle partijen. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Emoties lopen vaak hoog op. In de workshop ‘Een derde in je relatie, ja dat kan!’ onderzoeken we wat nodig is om een dergelijke constructie te laten werken. We kijken naar valkuilen en belemmeringen en hoe we deze kunnen omzetten in uitdagingen en kansen. We onderzoeken wat de succesfactoren zijn om een polyamoreuze relatie te doen slagen. Zodat ook jouw polyamoreuze relatie de beste kans heeft om te slagen. Nu of wie weet ooit in de toekomst.

De workshop vindt plaats in Den Haag, op de landelijke bi-trans dag. Tijd: 16:15-17:30u.

Lees hier  meer over het dagprogamma, de workshop(s) en aanmelden.

 

Lezing De Ontgijzeling  - 23 juni bibliotheek Eindhoven

Op dinsdagavond 23 juni geef ik in Eindhoven een lezing over De Ontgijzeling. Het Ontgijzelingsmodel is een levenshoudingsmodel dat je helpt om effectief en in balans te blijven in je leven, ook bij tegenslagen. Het is ontwikkeld aan de hand van het ontvoeringsverhaal van Arjan Erkel. In de Ontgijzeling komen zeven thema's aan bod die de lessen van zijn gevangenschap vertegenwoordigen. In de interactieve lezing gaan we met deze thema's aan de slag en krijg je meer inzicht in hoe je het model kunt toepassen.

De lezing vindt plaats in bibliotheek Eindhoven, vestiging de Witte Dame. Tijd: 20:00-22:00u

Toegang is gratis. Kaarten zijn te bestellen bij klantenservice@bibliotheekeindhoven.nl of via 040 2604260

 

naar boven

Open dag Academie voor Counselling en Coaching - 27 juni

 

Wil je je loopbaan een nieuwe impuls geven? Wil je mensen beter kunnen begeleiden en heb je interesse in persoonlijke groei? Dan is de opleiding Counselling en Coaching iets voor jou! De praktijkdagen van deze parttime opleiding vinden plaats op 10 donderdagen in Eindhoven en starten op 10 september.

Open dag 27 juni 2009

Samen met collega trainer Marjon van Bokhoven organiseer ik weer een open dag voor de opleiding.

Hier lees je er alles over.

Feedback van studenten ACC

Ondertussen heb ik een reeks van referenties gekregen van studenten die de praktijkopleiding reeds hebben afgesloten. Nieuwsgierig wat studenten over mij schrijven? Hier kun je hun referenties lezen.

Nieuwsgierig geworden naar de opleiding? Hier kun je er meer over lezen.

Meer info vind je op de site van de Academie.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
vind je meer info en kun je je aanmelden.

 

nvestering is inclusief lunch, drankjes, en het boek 'Ontvoerd' van Arjan Erke

naar bovendere workshop.

Weblog van Leonie

 

Mailverslaafd?

Vandaag is het bewezen. Ik ben mailverslaafd. Tenminste dat denk ik. Toen ik na 6 dagen bevrijd te zijn van mail vandaag weer thuiskwam, verwachtte ik toch minstens 150 nieuwe mails in mijn inbox. Niets was echter minder waar lees meer

 

Dankbaar voor het leven

Afgelopen week was ik op Slangenburg, mijn favoriete plek om tot rust en reflectie te komen, om vanuit de leegte te kunnen creëren: schrijven. De eerste dagen deed ik niet veel anders dan bijkomen van lees meer

 

Ambitie en balans

Gisteren was ik aanwezig bij de verkiezing van de beste Brabantse startende ondernemer. Vier kandidaten, gekozen als beste starter van hun ondernemingsnetwerkclub, werd het vuur aan de schenen gelegd. lees meer

 

Vertrouwen en overgave
Vandaag was ik met mijn moeder in het ziekenhuis. Ze krijgt binnenkort een onderzoek waarbij ze opgenomen moet worden. Daarnaast staan nog andere onderzoeken op het programma. Verschillende specialisten bemoeien zich lees meer

 

Het dak gaat eraf!

Met een duffe kop nog vol slaap stapte ik gisteren uit de taxi op een verlaten industrieterrein in Alkmaar. Een helder zonnetje en geen mens te bekennen. Wat deed ik in godsnaam hier? lees meer

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief of van mijn weblog overnemen? Dat kan. Graag wel met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Register Counsellor bij ABvC.
Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690