Maart 2008 - Nieuws en Inspiratie - Zelfreflectie

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

 • In de pers
  als relatiecoach in Volkskrant Magazine
  als relatiecoach op TV bij Hart en Ziel
 • Boekentips
  He, ik daar - Daniel Offman
 • Speltip
  Kernkwadrantenspel - Daniel Offman
  Website tips
  zelfreflectiekaartjes - Lida Nijgh
  Een plek voor zelfreflectie - Kasteel Slangenburg
 • Verander je Wereld actie
  holebi mannen gezocht voor artikel

 

Zelfreflectie

 

 

Zelfreflectie vereist nogal wat van jezelf. Het is in de spiegel kijken, in het volle licht. Au, dat kan nogal eens pijn doen. Want daarbij kom je ook je pijnpunten tegen, je valkuilen, je blinde vlekken: kortom, je onvolmaaktheid als mens. En dat valt niet mee voor een perfectionist als ik!

 

De afgelopen periode was hectisch en druk. Mijn werkzaamheden als coach en trainer en tussendoor de surpiseparty organiseren voor mijn lief die 50 werd, wat natuurlijk een geweldig feest moest worden. Eigenlijk zat mijn agenda veel te vol. Maar Murphy komt nooit alleen. Ik kreeg een conflict met iemand die ik feedback gaf en die dit niet kon waarderen. Noch het moment waarop ik het gaf, noch de inhoud van mijn feedback werd aanvaard.

 

Feedback ontvangen heeft eigenlijk ook te maken met zelfreflectie. Iemand zegt iets over jouw manier van handelen en hoe iemand jou ervaart. Daarvoor moet je wel bereid zijn te luisteren naar wat iemand zegt, in de spiegel durven kijken en bereid zijn naar binnen te gaan. Degene die mijn feedback ontving was daar niet toe in staat. De bal werd teruggespeeld en er werden mij en anderen verwijten gemaakt op een manier die totaal tegen mijn gevoel voor fatsoen in druiste. Het raakte me enorm, ondanks dat ik wist: dit hoort niet bij mij. Maar was dat wel zo?

 

De reactie van die persoon bleef mij bezighouden. Ik onderzocht bij mezelf: wat raakt dit nu in mij? Welke oude pijn herken ik? Ik besprak het met collega’s: Hoe heb ik het gedaan? Waar ligt mijn aandeel in dit conflict? Wat had ik anders kunnen doen? Hoe nu verder? Ik besprak het in mijn intervisiegroep. Intervisie is een geweldige manier om jezelf en je manier van handelen onder de loep te nemen. Zo werd duidelijk dat ik niet altijd vanuit mijn mens zijn kan reageren, maar ook hoor te handelen vanuit bepaalde rollen. Mijn rol als trainer bijvoorbeeld is een andere rol dan mijn rol als coach. Of mijn rol als vriendin. Daarbij heb ik ook verschillende verantwoordelijkheden. En daarbij kan ik wel eens in conflict komen met mijzelf als mens, of met mijn persoonlijke waarden en normen.

 

Het mooiste cadeau bij de intervisie was het maken van een kernkwadrant. Hierbij onderzoek je de allergie die de ander bij je oproept, omdat deze lijnrecht tegenover jouw kwaliteit staat. De allergie die ik ervoer in het conflict was de stelligheid en ongenuanceerdheid. Mijn positief tegenovergestelde kwaliteit hierbij, is aftasten, zorgvuldigheid, fijngevoeligheid. Ik hou er van om mensen ruimte te geven en dingen van veel kanten te bekijken. Als ik dit echter teveel doe, kom ik echter in mijn valkuil: structuurloos en besluiteloos zijn. Mijn uitdaging die hierbij hoort en die ik heb te ontwikkelen is richting kiezen, keuzes maken, stelling innemen.

 

Die uitdaging ging ik aan. Ik vond het ontzettend moeilijk om te doen, maar het luchtte ook op omdat alles hierdoor duidelijk werd en ik weer verder kon.

De mensen die ons het meeste raken, vertellen ons het meest over onszelf en wat we kunnen leren.

 

En jij, durf jij in de spiegel te kijken? Wat zegt jouw allergie over jou? Wat kun jij leren van een ander?

 

TIPS

 

TIPS VOOR ZELFREFLECTIE

 1. Wees nieuwsgierig naar jezelf
  Jezelf leren kennen is niet altijd gemakkelijk. Wees nieuwsgierig naar jouw manier van handelen. Wat zegt wat er gebeurt over jou? Waarom reageer je zoals je doet? Wat is het onderliggende verlangen van je negatieve gevoelens?
 2. Stel jezelf open vragen
  Welke doelen stel je jezelf? Welke rol neem je aan? Welke verantwoordelijkheid hoort hierbij? Wat motiveert je? Wat wil je bereiken en hoe draagt deze situatie hier aan bij?
 3. Onderzoek je overtuigingen
  Jouw overtuigingen zeggen veel over jou. Waarom vind je dit belangrijk? Waar hecht jij waarde aan? Wat betekent dit voor jou? Wat betekent dit voor de situatie?
 4. Onderzoek je allergie
  Mensen die in jouw allergiezone zitten, zeggen heel veel over jezelf. Namelijk over het stuk wat jij nog te ontwikkelen hebt, en waar zij wellicht teveel van hebben. Ontvang je allergie als een cadeautje, onderzoek het en zeg dank je wel.
 5. Heb zelfcompassie
  Wees begripsvol naar jezelf wanneer je voelt dat je tekort schiet. Benader je negatieve emoties op een gebalanceerde manier. Erken dat leed bij het leven hoort, en dat we allemaal wel eens nare en vervelende dingen meemaken.
 6. Accepteer
  Accepteer dat je niet volmaakt bent. Je bent immers maar een mens! Geen mens is volmaakt, dus ook jij niet!

 

In de pers

 

In Volkskrant Magazine als relatiecoach- 22 maart

Op zaterdag 23 maart verschijnt in het Volkskrant Magazine een uitgebreid artikel over polyamorie. Er zijn een aantal mensen geinterviewd die polyamoreus leven, en ook mensen die er moeite mee hebben. Ook ik ben geinterviewd als relatiecoach en ervaringsdeskundige. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! Nog even geduld hebben dus!

 

Op TV als relatiecoach bij Hart en Ziel - 2 februari 2008

Zaterdag 2 februari 2008 gaf ik als relatiecoach een bijdrage aan het televisieprogramma Hart en Ziel van de NCRV. Het thema van de uitzending was 'vertrouwen'. In de uitzending van 2 februari beantwoordde ik als coach de vraag of het vertrouwen in liefdesrelaties nog wel te herstellen is, als dit eenmaal is beschadigd. De uitzending kun je hier bekijken. Wil je direct naar mijn antwoord? Na 10 minuten kom ik aan het woord.

 

naar boven

Boekentips

 

Hé, ik daar - Daniel Offman

 

Dit boek leert dat iedereen thuis aan zijn eigen kernkwaliteiten kan werken. Daniel Ofman heeft zijn methode van kernkwadranten dan ook toepasbaar gemaakt voor het grote publiek. Het kernkwadrant vormt de basis voor een nieuwe weg naar persoonlijke groei. Met dit boek kunt u zelf uw eigen kernkwaliteiten ontdekken en ontwikkelen. Snel, effectief, inspirerend en makkelijk.

 

Het boek kun je hier bestellen

 

 

Spel tips

Wil je meer weten over je kwaliteiten, je valkuilen, je allergieen en je uitdagingen? Meer inzicht in wie jij bent en hoe en waarom je handelt? Met dit spel kun je aan de slag!

 

Het spel kun je hier bestellen.

 

 

 

naar boven

Website tips

 

trek je eigen reflectiekaartje - Lida Nijgh

Wil je vandaag eens heel gericht en bewust reflecteren op jezelf? Trek dan een kaart! De vraag die op deze kaart staat is het reflectiepunt waar jij in je werk kritisch naar kunt kijken. Op deze site van Lida Nijgh kun je online je zelfreflectiekaartje trekken.

 

Een plek voor zelfreflectie - Kasteel Slangenburg

Wil je echt met jezelf aan de slag en in de spiegel kijken? Wil je er de tijd voor nemen? Dan is Kasteel Slangenburg in Doetinchem het ideale adres. Het middeleeuws gastenverblijf is een fantastische plek om tot rust te komen, te wandelen, anderen te ontmoeten, te lezen of te schrijven. In alle rust en stilte. Kortom: de plek om de tijd voor jezelf te nemen. Een aanrader! Ik ga er regelmatig naar toe. Zelfreflectie is als coach en trainer immers onmisbaar en hier kan ik dat het allerbeste. www.kasteelslangenburg.nl

naar boven

Verander je Wereld Acties

 

Holebi mannen gezocht voor artikel tijdschrift Winq

Journalist Paul Geerts is op zoek naar homo- of biseksuele mannen in een relatie, die daarnaast verliefd zijn op een andere man of er zelfs een relatie naast hebben. Paul maakt een artikel over polyamorie voor het tijdschrift Winq. Ik zal als relatiecoach een bijdrage leveren aan het artikel.

De bedoeling is om uiteen te zetten wat polyamorie precies is. Wat heeft het voor specifieke consequenties in een homo- of biseksuele relatie. Hoe gaan de verschillende partners ermee om? In hoeverre levert het spanningen op? En wat als een man in een heterorelatie verliefd wordt op een andere man?

Maar dus ook: wat zijn de positieve kanten? En wat is de meerwaarde voor de betrokkenen?

Ken jij misschien mensen in je netwerk die zich herkennen in deze situatie en die een bijdrage zouden willen leveren? Je kunt rechtstreeks contact opnemen met Paul info@paulgeerts.nl of bellen naar 06 51297490. Nog vragen? Ook bij mij kun je terecht: 073 - 6420 725 of info@veranderjewereld.nl

 

AGENDA

 

Academie voor Counselling en Coaching - start sept 2008

 

Ik ben als trainer verbonden aan de Academie voor Counselling en Coaching in Eindhoven. De praktijkdagen in 2008 vinden plaats op 10 zaterdagen.

In januari en maart ben ik gestart met twee nieuwe, volle groepen. Het is ontzettend leuk om te ervaren hoe snel je met mensen de diepte in kunt gaan en om te zien hoeveel er in een paar dagen gebeurt met mensen.

Een nieuwe cursus Counselling en Coaching start weer in september, op de donderdagen. Collega trainer Hans Hoolmans zal de training Mensgericht Coachen voor zijn rekening nemen, op de zaterdagen.

Hier kun je er meer over de opleidingen lezen. Meer info vind je de site van de Academie.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
kun je je inschrijven.

 

naar boven

 

 

inspiratieavond op vrouwenwoensdag - 9 april: 'moeten'

Elke 2e woensdagavond van de maand kun je vrouwen ontmoeten die geïnteresseerd zijn in dezelfde thema’s als jij. Je kunt samenwerken, elkaar inspireren, kennis en ervaring delen en samen handvatten zoeken bij wat jou bezighoudt.

Onderwerpen zijn o.a. balans, goochelen met tijd, zelfstandig ondernemen, je presenteren, opvoeding, plezier in je werk. De avonden vinden plaats op verschillende plaatsen in het land.

  

Op 9 april zal een van mijn studenten die inmiddels succesvol haar eigen coachingsbedrijf is gestart, spreken over het thema 'moeten' : Moet jij ook zoveel? Stop ermee!

Klik hier op www.vrouwenwoensdag.nl voor informatie, reacties van andere deelneemsters en om je in te schrijven. Maak een start en doe mee!

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690