November 2009  - Inspiratie - Een leeg hoofd

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen voor wie deze brief interessant is? Doorsturen mag!

Inhoud

 • Actueel
  Artikel Open relaties - Cosmopolitan
  Vanaf januari 2010 ducoaching ook in Den Bosch
  Love Unlimited - een inleiding in het hoe en waarom
 • Boekentips
  Eenvoudig gelukkig - Karin Bosveld
  Spoedcursus verlichting - Tijn Touber
 • Agenda
  Workshops Praktische Polyamorie - 3 December 2009
  Extra Lezing De Ontgijzeling - met Arjan Erkel - 1 December 2009
 • Weblog van Leonie

 

Een leeg hoofd

 

Onlangs had ik een bijzonder weekend. Voor het eerst in mijn leven ervoer ik wat het was om een leeg hoofd te hebben, een hoofd zonder gedachten. Niet denken dus. Geen gepieker, geen gefantaseer, geen lijstjes in mijn hoofd van dingen-die-ik-eigenlijk-nog-moet-doen (maar-waar-ik-geen-tijd-voor-heb), geen belemmerende gedachten als ‘dat kan toch helemaal niet’, ‘wat zal hij of zij wel niet denken’ of ‘wat stom van me’. Niets van dat alles gebeurde, er was gewoon helemaal niets in mijn hoofd. Geen gedachten. Nada. Niets dan een geruisloze stilte, die overweldigend was in zijn eenvoud.

 

Dat was een vreemde en indrukwekkende gewaarwording.

 

Over het algemeen beschouw ik mezelf als een vrouw die met beide voeten op de grond staat. ‘Met mijn voeten in de modder en mijn hoofd in de wolken’, is een van mijn favoriete uitspraken. Die wolken beschouw ik als de vertegenwoordiging van mijn dromen, mijn fantasieën en positieve gedachten. Als je niet eens kunt fantaseren over wat je wilt bereiken, zul je ook niet snel krijgen wat je wilt, denk ik altijd.

 

Toch stonden die wolken na dit weekend ineens in een ander licht. Door de Satsang, een bijzondere manier van groepsmeditatie, ontstond er een overweldigende rust in mij. Gedachten losten als het ware vanzelf op. Dat was een rare gewaarwording. Wat je ervaart tijdens een satsang is heel moeilijk uit te leggen. Toch is het voor mij belangrijk om er woorden aan te geven. Juist doordat alle gedachten wegvielen, bleef er alleen maar ruimte over om te zijn en ervaren. En dat was heel mooi en intens. Als gedachten, belemmeringen en ego wegvallen, vallen ook oordeel en veroordeling weg. Als dat gebeurt, is compassie, acceptatie en liefde het enige dat overblijft. Op die manier ontstaat een bijzondere verbinding met anderen, volledig in het hier en nu.

In mijn werk als coach is het de ultieme uitdaging om je eigen oordeel  opzij te zetten, om er helemaal te zijn voor de ander, om te kunnen aanvoelen wat nodig is om iemand bewuster te maken of een nieuwe stap te laten zetten. Mijn uitgangspunt is te werken vanuit acceptatie en liefdevolle compassie. Dat gaat me op zich goed af, mijn inlevingsvermogen is behoorlijk goed ontwikkeld. Maar om nu te ervaren hoe het is als werkelijk álle gedachten in je hoofd wegvallen en wegblijven, en dit met zoveel mensen tegelijk die hetzelfde beleven, dat is een gebeurtenis die onbeschrijflijk en onvergetelijk is.

 

Sinds afgelopen week is er een nieuwe wereld voor me opengegaan. Het coachen ging me zelden zo moeiteloos en gemakkelijk af als afgelopen week. Dat is heerlijk en dat wil ik vasthouden. Nu weet ik van binnen uit dat mediteren mij helpt om dit bewustzijn vast te houden. Iedere dag zoek ik naar mogelijkheden voor extra momentjes. Dit is heel anders dan voorheen, waarbij ik mezelf streng toesprak: ‘Leonie, je moet weer gaan mediteren hoor, dat is goed voor je’ en waarbij ik vervolgens het toch niet deed. Geen tijd voor.

 

Werken met een leeg hoofd, vanuit een ander bewustzijn, ik wil eigenlijk niet meer anders. Ik begrijp nu ook het succes van Mindfullness, een aandachtstraining die je helpt om je hoofd leeg te maken en je met al je aandacht te richten op dat wat op dat moment nodig is. Zoals nu.

 

En jij, ken jij het gevoel van een leeg hoofd? Wat doe jij om je hoofd leeg te maken?

 

reageer op deze column op mijn weblog hier

naar boven

TIPS

 

TIPS VOOR EEN LEEG HOOFD

 

 1. Wees sportief en beweeg
  Beweeg en doe iedere week aan (duur)sport. Als je dit combineert met de natuur, zoals buiten fietsen of hardlopen heb je dubbel effect. Na een uurtje sporten is je hoofd een stuk leger en heb je veel meer energie.
 2. Begin de dag rustig
  Zorg dat je op tijd opstaat en genoeg tijd hebt voor een gezond ontbijt. Als je je dag haastig begint, neem je dat mee voor de rest van je dag. Start je dag dus rustig. Bijvoorbeeld met Yoga.
 3. Mediteer regelmatig
  De boeddhisten doen het niet voor niets: regelmatig mediteren. Gun jezelf iedere dag minimaal een kwartier helemaal alleen voor jezelf. Er zijn tal van meditatie CD's die je kunnen begeleiden waardoor het gemakkelijker wordt. Het effect is groot!
 4. Doe alles met aandacht
  Vermijd multi-tasken en doe alles wat je doet met aandacht.
 5. Schrijf alles op wat je moet onthouden
  Maak een lijst van alles wat je nog moet, en schrijf alles op wat je moet onthouden. Alles wat je opschrijft hoef je niet in je hoofd te laten zitten. Dat scheelt. .
 6. Las regelmatig kleine pauzemomenten in
  Gun jezelf tussendoor een paar minuutjes en richt je aandacht een paar minuten op je ademhaling. Rek je regelmatig uit en voel al je spieren.
 7. Ontwikkel je zintuigen
  Gebruik je zintuigen bij alles wat je doet. Doe bijvoorbeeld de afwas af met alle aandacht voor het water aan je handen. Hoe voelt het aan? Wat ruik en zie je als je eet? Kauw op iedere hap en richt  je aandacht op wat je proeft. Het wordt er zoveel leuker en lekkerder van.
 8. Wandel meditatief
  Als je gaat wandelen, in het bos of in de stad, let eens op je voetstappen en op de manier waarop je voeten de grond raken. Richt je aandacht op je voeten en/of op je ademhaling.
 9. Zet je belemmerende gedachten om in ondersteunende gedachten
  Piekeren heeft nog nooit iemand verder geholpen. Heb je last van beren op de weg? Ga op zoek naar ondersteunende gedachten of zoek een coach je die daarbij helpt. Je kunt het!

 

naar bovender

 

Actueel

 

Artikel Open Relaties in Cosmopolitan

 

In de Cosmopolitan van deze maand (nov) staat een leuk artikel over Open Relaties: Is het de perfecte liefdesdeal of de laatste lustpoging? In het artikel komen een aantal mensen aan het woord en worden voor- en nadelen in beeld gebracht. Als relatiecoach geef ik samen met de Amerikaanse Dossie Easton mijn visie op open relaties. Ik ben heel blij met het artikel. Het is positief en humoristisch van toon, zonder de problemen uit de weg te gaan.

De Cosmopolitan ligt vanaf 18 oktober in de winkels.

 

 

 

Vanaf januari 2010 ook Duocoaching in Den Bosch

Samen met mijn partner en collega Koos van Wees bieden wij duocoaching aan bij ingewikkelde liefdesrelaties waarbij meer mensen betrokken zijn, zoals bij polyamorie of open relaties.

De gesprekken vinden plaats in Den Haag. Vanaf januari 2010 kan dit ook in Den Bosch. Hier lees je meer over duocoaching.

 

 

 

Love Unlimited - een inleiding in het hoe en waarom

 

Afgelopen week schreef ik een inleiding van het boek Love Unlimited, dat voor jaar 2010 op de markt komt. Door mijn ervaring met de Satsang had ik het gevoel dat veel dingen in mijn leven bij elkaar kwamen en werd het mij duidelijk waarom Love Unlimited geschreven moest worden.

Het leverde een heel mooi moment op om de inleiding van het boek te schrijven. Een terugblik.

 

De inleiding van het boek lees je hier.

 

naar bovend

Boekentips

 

Eenvoudig gelukkig - Karin Bosveld

Druk druk druk en last van ballast in je hoofd? Om meer rust te krijgen hoef je je leven niet 180 graden om te gooien. In acht simpele lessen kun je leren de juiste keuzes te maken, zelf aan het roer te staan in plaats van geleefd te worden en overbodige ballast los te laten. Leer ontmoeten, kiezen, loslaten, accepteren, lachen, ademen en leer te zijn wie je bent.

Het boek is gebaseerd op mindfulness principes, waardoor je met meer aandacht leert leven in het hier en nu.

Het boek kun je hier bestellen

 

 

Spoedcursus verlichting - Tijn Touber

 

In dit boek doet Tijn Touber zijn verslag over zijn dertienjarige zoektocht naar verlichting. Hij beschrijft de reis naar binnen, de reis naar boven, terug op aarde, dragers van het licht en de nieuwe verlichting. Verlichting is je oorspronkelijke natuur en het is zelfs moeilijker om niet verlicht te zijn dan het wél te zijn. Dit boek is niet alleen een juweel van wijsheid en inspiratie, maar ook dé uitdaging van deze tijd. Ook laat hij mensen aan het woord die hij geinterviewd heeft voor Ode en Happinez. Een prettig leesbaar boek met verhalen in een frisse sfeer en met beide benen op de grond.

Bol.com heeft een aanbieding, hier kun je het bestellen.

 

naar bovende

 

AGENDA

 

Workshops Praktische Polyamorie - 3 December 2009

Er zijn nog plaatsen vrij voor de avondworkshop Praktische Polyamorie die start op donderdagavond 3 december in het coachhuis in Utrecht.

Worstel jij met je polyamoreus zijn? Zit je in een polyrelatie en wil je met andere gelijkgestemden je ervaringen delen? Ben je monogaam en loop je tegen je grenzen aan in je relatie met je polypartner?

Dit najaar geef ik vijf avondworkshops 'praktische polyamorie'. In de workshops werken we met een klein groepje van maximaal 7 mensen aan de thema 's als jaloezie, uniciteit, omgaan met je omgeving en time management in een polyrelatie. Voor iedereen die op zoek is naar (h)erkenning en praktische handvatten.

Ik wil meer weten of mij aanmelden

 

naar bovend

 

 

Extra lezing De Ontgijzeling - Met Arjan Erkel - 1 December

 

De workshop over het Ontgijzelingsmodel die ik op 10 november gaf samen met Arjan Erkel, was helemaal vol. Het was een inspirerende avond. Er is een tweede kans om de lezing te volgen, en wel op dinsdag 1 december. Ook deze workshop is zo goed als vol, wees er dus snel bij!

Arjan vertelt tijdens de workshop over zijn ontvoering en wat hij ervan geleerd heeft. ZIjn ervaringen zijn de basis van het Ontgijzelingsmodel als levenshoudingsmodel dat we samen hebben ontwikkeld. Heb jij het gevoel dat je wel eens vastzit? Wat kun je leren van de ervaringen van Arjan Erkel? Kom dan naar deze workshop!

Je leest hier alles over deze lezersaanbieding in Happinez van September.

 

stering is inclusief lunch, drankjes, en het boek 'Ontvoerd' van Arjan Erke

naar bovendere workshop.

Weblog van Leonie

 

Monogame collega over Love Unlimited

Gisterenavond las ik de recensie die mijn collega en vriendin Loes Koot had geschreven nadat ze als eerste mijn teksten van Love Unlimited had gereviewd. Ik werd helemaal blij toen ik het las.   lees meer

 

Waarom Love Unlimited geschreven moest worden

Als kind groeide ik op in een klein dorp waar monogamie, strenge regels en het katholieke geloof de basis waren van mijn opvoeding. Mijn beeld over de liefde was romantisch en kwam totaal niet overeen met lees meer

 

 

Verbonden in vrijheid, de presentatie

Op 4 november gaf ik een interactieve lezing over het thema Verbonden in Vrijheid, de basis van open liefdesrelaties. De lezing was gebaseerd op het Ontgijzelingsmodel, een levenshoudingsmodel dat tevens toepasbaar is op liefdesrelaties. Het was waanzinnig leuk om lees meer

 

De NL cover van Love Unlimited is klaar!

Hoeraaaaa, de Nederlandse cover van Love Unlimited is klaar! Wauw, wat een geweldig moment weer in ons creatieproces en in mijn leven! Ik raakte helemaal ontroerd toen ik hem zag. Het beeld van het boek lees meer

 

Afscheid van mijn kinderwens

Jaren geleden schreef ik een gedicht op internet, via de volkskrant die een speciale pagina had voor alleenstaande vrouwen met een onvervulde kinderwens. Ook ik had die en ook ik was alleen. Het schrijven van dit gedicht en de bijbehorende gevoelens  lees meer

 

Een wereld geregeerd door vrouwen

Vanmiddag heb ik de eerste Engelse tekst van hoofdstuk 1 van ons boek 'Love Unlimited, een nieuwe kijk op relaties' vertaald in het Nederlands. Dat was gaaf om te doen. Niet omdat ik vertalen zo leuk vind, integendeel. Ik ben schrijver en geen lees meer

 

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief of van mijn weblog overnemen? Dat kan. Graag wel met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Register Counsellor bij ABvC. Praktijk in Den Bosch en
Den Haag. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690