Sept. 2008 - Innerlijke criticus of zelfbevlekking?

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

 • Nieuws
  Nu ook praktijk in Den Haag
  VW Camperbus te koop!
 • Boekentips
  De innerlijke criticus ontmaskerd - Hal Stone & S. Stone
  Liefde maken - de 7 geheimen van eigenwaarde - Annemarie Postma
 • Website tips
  Test je zelfcompassie
  Zelfcompassie schrijfoefening
 • AGENDA
  Opleiding Counselling en Coaching: nog een plaats vrij!
  Workshop Communicatie binnen relaties - 5 nov

 

Innerlijke criticus of zelfbevlekking?

 

Vorige week kreeg ik een mailtje van mijn collega Arjan Erkel naar aanleiding van de positieve reacties op onze Ontgijzelingstraining die we in juni hadden gegeven aan een aantal teams in de zorg. We waren benieuwd wat er na zo'n tijd daadwerkelijk was blijven hangen van de training, en kregen feedback van een aantal deelnemers.

Ik stuurde de mails door naar Arjan. Zijn ontvoering en ervaringen staan immers centraal in de training en ons Ontgijzelingsmodel. We vertalen zijn leermomenten en zaken die hem geholpen hebben naar de situaties van medewerkers die zich op een bepaalde manier gegijzeld of vast voelen zitten. 

Zelfbevlekking?

De reactie van Arjan op mijn 'mooi he' waarbij ik verwees naar de feedback van een der deelnemers was: 'Niet aan zelfbevlekking gaan beginnen hoor.'

Het (ant)woord intrigeerde me. Na even googelen kom ik op een uitspraak van iemand die schreef dat Hitler soms zo opgewonden raakte over zijn eigen toespraak dat hij ervan klaarkwam. Sja, dat gaat wel heel ver. Zowat het uiterste dus. De boodschap is dus: vind jezelf nu maar niet al te geweldig. Doe maar gewoon, het is ons werk en het is normaal dat je dat goed doet.

Nu is Arjan een nuchtere persoonlijkheid. Die karaktereigenschap is een van de vele dingen die hem hebben geholpen tijdens zijn ontvoering en ik moest dan ook glimlachen toen ik zijn reactie las. Het past ook bij ons, nuchtere Hollanders: doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. We worden niet geacht om onszelf op de schouder te kloppen voor iets wat we gedaan of gepresteerd hebben. Dat doen de Amerikanen wel en daar houden we niet van. Voor je het weet loop je naast je schoenen!

Maar eigenlijk is het wel een beetje vreemd. We zijn zo gewend om onszelf te bekritiseren: 'Dit kan veel beter hoor! Was ik maar meer zus of zo... Had ik dit maar anders gedaan, sufferd die ik ben!' Negatieve gedachten over onszelf: dat vinden we doodnormaal. Niemand kijkt er van op als we onszelf hardop verrot schelden als we iets stoms doen. Maar onszelf hardop een compliment geven: dat doe je niet. Terwijl het zo lekker is om te doen.

Worstelen met zelfkritiek

In mijn praktijk zie ik veel mensen worstelen met zelfkritiek. Ze vinden zichzelf niet goed genoeg, hebben last van een negatief zelfbeeld of streven naar perfectie. Zelf heb ik daar ook veel last van gehad (en eerlijk is eerlijk: soms nog steeds). Mijn perfectionisme kon me aardig dwars zitten, want immers: het kon altijd beter. En ik verloor teveel tijd en energie aan details die eigenlijk voor het grote geheel er niet zo toe deden. Energie die ik ook aan andere dingen had kunnen besteden. Mijn uitdaging is dan ook het loslaten van perfectie. Goed is goed genoeg. Geen mens is perfect, dus waarom zou ik het wel willen zijn?

Ik herinner me de periode dat ik oefende met positief denken. Als tegenhanger van alle kritiek die ik steeds maar op mezelf had. Ik was met een vriendin op vakantie. Ik stond 's morgens op en liep naar de badkamer waarin ik hardop in de spiegel tegen mezelf zei: 'lieve schat, ik vind je geweldig en ik hou heel veel van je.'

Mijn vriendin riep vanuit de slaapkamer: 'wat lief dat je dat tegen me zegt!' Ik schoot in de lach. 'Sorry schat, ik had het niet tegen jou, maar tegen mezelf. Ik herinner mezelf eraan dat ik geweldig ben, want ik heb zo de neiging om het te vergeten.' Mijn vriendin lachte met me mee.

Ik beken: ik doe nog steeds regelmatig aan een soort van 'zelfbevlekking'. De remedie tegen perfectionisme. En tegen de innerlijke criticus die me zo dwars kan zitten.

En jij, welke stem overheerst er bij jou? Je innerlijke criticus of je zelfbevlekker?

reageer op deze column op mijn weblog

 

TIPS

 

INNERLIJKE CRITICUS - TIEN TIPS

 1. Onderzoek je innerlijke criticus.
  Ga voor jezelf na waar dit stemmetje van jouw criticus vandaan komt. Welke boodschappen kreeg jij mee in je jeugd of opvoeding? Is dit dezelfde boodschap die je nu tegen jezelf zegt? Kijk of je het kunt plaatsen en laat het daar. Het hoort niet meer bij de volwassen mens die je nu bent.
 2. Realiseer je dat niemand perfect is
  Hoeveel mensen in jouw omgeving ken jij die perfect zijn? Juist, niemand. Er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan. Als je helemaal perfect zou zijn, kom je al snel in de buurt van God. En zelfs daar twijfelen sommigen aan...
 3. Maak onderscheid tussen gevoelens en gedachten
  Als je jezelf bekritiseert en als je negatieve gedachten over jezelf hebt, volgt er al snel een vervelend gevoel. Scheid je gedachten van je gevoelens. Je hebt gevoelens, maar je bent ze niet. Je bent ook niet jouw gedachten. Je hebt ze.
 4. Werk aan zelfcompassie
  Zelfcompassie is vriendelijk en begripsvol zijn tegen jezelf als je faalt of als het niet lukt. Net zoals je dat ook bent tegen anderen zoals je beste vrienden. Die laat je toch ook niet in de steek als het hen tegenzit?
 5. Maak ruimte voor positieve gedachten
  Je kent het wel: het glas is halfleeg of halfvol... Heb je negatieve gedachten? Probeer een vervangende gedachte te vinden die je ondersteunt. Denk niet: ''het lukt me toch nooit'' maar denk: 'als het hem of haar lukt, moet het mij ook lukken''.
 6. Geef jezelf gerust complimenten
  Het helpt! Tegenover ieder punt van kritiek horen minstens drie complimenten. Simpelweg omdat kritiek veel meer blijft hangen dan complimenten. Zorg dat je in balans blijft en complimenteer jezelf daarom regelmatig. Je bent het waard!
 7. Oefen in het ontvangen van complimenten
  Als anderen in jou geloven, wordt het tijd dat je dit zelf ook doet. Omarm een ontvangen compliment, voel wat het met je doet en maak je niet kleiner door te zeggen: 'acht het was niets', 'het stelde niks voor'. Glimlach en zeg gewoon: 'Dank je wel!'
 8. Schrijf je successen op in je persoonlijke succesboekje
  Ga aan het eind van de dag na wat je allemaal goed gedaan hebt en schrijf het op. Je sluit de dag op een positieve manier af waardoor je ook rustiger slaapt en de volgende dag weer fris kunt beginnen. Klaar voor je nieuwe successen!
 9. Vier je succes!
  Heb je echt een succes geboekt waar je trots op bent, vier dan je succes. Met jezelf of samen met anderen. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd! Sta er bewust bij stil en geef het de aandacht die het verdient.
 10. Nu een steuntje nodig?
  Klik dan hier en geniet van de complimenten die je krijgt :-)

naar bovendere workshop.

Nieuws

 

Nu ook praktijk in Den Haag

Met ingang van 15 augustus 2008 kun je regelmatig op vrijdag terecht bij Verander je Wereld, in Den Haag. De gesprekken vinden dan plaats in het coachhotel aan de Bezuidenhoutseweg 474A.

De gesprekken in Den Bosch zullen nog steeds plaatsvinden op dinsdag, woensdag en/of donderdag, afhankelijk van mijn andere werkzaamheden.

Meer weten? Bel naar Leonie 073-6420725 of 06-45550680

of mail leonie@veranderjewereld.nl

 

 

Onze VW camperbus is te koop...

 

 

Na vier jaar vol leuke ritjes en plezierige vakanties door Europa, durfden we de stap aan om een grotere camper te kopen. Met weemoed doen we daarom onze trouwe VW Camperbus van 1991 in de verkoop. Heb je interesse of wil je meer weten: laat het ons weten of bel: 06 - 45550680

 

 

 

Boekentips

 

De innerlijke criticus ontmaskerd - Hal Sstone & S. Stone

 

Iedereen herkent deze kritische, innerlijke stem, de bron van schaamte, zorgen, depressie en gebrek aan eigenwaarde. Leer deze stem herkennen en hanteren, en maak van deze vijand een bondgenoot. De Stones zijn de bedenkers van de populaire 'Voice Dialogue' methode.

Hier kun je het boek bestellen.

 

 

Liefde maken - De 7 geheimen van eigenwaarde - Annemarie Postma

 

Annemarie Postma is een bijzonder mens en schrijft hele mooie boeken. Ondanks dat zij in een rolstoel zit, weet zij haar leven heel succesvol te maken. In dit boek lees alles over eigenwaarde. Annemarie laat zien wat de invloed is van een gebrek aan eigenwaarde op je leven en hoe dit doorwerkt in de liefde. Uit ervaring weet Annemarie wat het is je gevoel voor eigenwaarde te verliezen, en ook hoe het weer terug te winnen. Een aanrader!

Hier kun je het boek bestellen

 

naar boven

Website tips

 

Test je zelfcompassie

Op de website van hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk staan een aantal leuke testen, waaronder een gratis test over zelfcompassie. Wil je weten hoe kritisch jij over jezelf denkt? Of denk jij vriendelijk over jezelf? Doe de test en je weet het. Je moet wel even inloggen, maar dan krijg je ook een serieus antwoord! Test hier je zelfcompassie.

 

Zelfcompassie schrijfoefening

Ook van Roos Vonk, is de zelfcompassie schrijfoefening. De oefening bestaat uit drie delen. Ik doe hem zelf wel eens als er iets gebeurd is in mijn leven wat ik moeilijk kan loslaten en waarbij ik de neiging heb mezelf kritisch toe te spreken. Ook geef ik mijn coachees deze oefening regelmatig mee. Het werkt verzachtend en relativerend.  Lees hier alles over de zelfcompassie schrijfoefening.

naar boven

AGENDA

 

Academie voor Counselling en Coaching - nog een plek vrij!

 

Heb je belangstelling om te leren counsellen en coachen? Er is een plek vrijgekomen voor de opleiding Counselling en Coaching niveau 1 die start op donderdag 4 september 2008 in Eindhoven.

De opleiding Mensgericht Coachen van collega trainer Marjon van Bokhoven start op 27september 2008. Hier zijn nog enkele plaatsen vrij. Leonie verwelkomt Marjon die het team van de ACC in Eindhoven komt versterken. Marjon heeft een praktijk voor kinderhypnotherapie in Eindhoven.

In maart 2009 start ik zelf weer met een opleiding Mensgericht Coachen, op de zaterdagen.

 

Hier kun je er meer over de opleidingen lezen. Meer info vind je op de site van de Academie.

 

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
kun je je aanmelden voor de opleidingen.

 

Workshop Communicatie binnen Relaties - 5 november

Op woensdag 5 november vindt er weer een workshop 'communicatie binnen relaties' plaats in 's-Hertogenbosch.

 • Je partner begrijpt je vaak niet en jij snapt maar niet waarom
 • Jullie belanden steeds weer in hetzelfde negatieve patroon en het lukt niet om er samen uit te komen
 • Je weet dat je soms ineffectief gedrag vertoont, maar ja...
 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je relatie, maar hoe?

Herkenbaar? Wil je ook beter communiceren met je partner en meer uit je relatie halen?

Kom dan naar de workshop 'Communicatie binnen relaties' op woensdag 5 november in 's-Hertogenbosch.

Hier kun je meer lezen over de workshop en aanmelden.

 

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690